Τεχνολογία αναπαραγωγής της αφής μέσω υπερήχων για εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας

Νέα διάσταση στην εικονική πραγματικότητα – η οποία δείχνει να βιώνει μία «αναγέννηση», χάρη σε συσκευές όπως το Oculus Rift- φιλοδοξεί να δώσει η Ultrahaptics: μία startup που αναπτύσσει τεχνολογία που χρησιμοποιεί υπερήχους για να αναπαράξει την αίσθηση της αφής.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, o Τομ Κάρτερ, συνιδρυτής της εταιρείας και απόφοιτος τεχνολογίας υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ,
υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως η εικονική πραγματικότητα (VR) και ο χειρισμός μέσω χειρονομιών, βρίσκοντας «θέση» σε interfaces αντίστοιχα αυτών του Kinect ή της Leap Motion. Η τεχνολογία της εταιρείας αντανακλά κύματα στο χέρι του χρήστη με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργείται διαφορετική αίσθηση σε κάθε δάχτυλο. «Νιώθετε σαν να αλληλεπιδράτε με ένα αντικείμενο και να λαμβάνετε άμεσο feedback αφής» σημειώνει.
Η τεχνολογία της Ultrahaptics βασίζεται σε έρευνες του Κάρτερ και άλλων επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Εάν είναι εφικτή η βελτίωση της δυνατής «ανάλυσης», εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αλληλεπίδραση με αντικείμενα σε παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, ή βελτιωμένα interfaces για άτομα με προβλήματα όρασης (σύστημα Μπράιγ στον αέρα).
Ο Κάρτερ ελπίζει ότι τα πρώτα προϊόντα που θα ενσωματώνουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι έτοιμα μέσα σε διάστημα δύο ετών. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, ενώ σχετικό paper παρουσιάστηκε στο Τορόντο στην ACM CHI Conference on Human Factors in Computing Systems – στο πλαίσιο του οποίου ο Κάρτερ συνεργάστηκε με τον συνιδρυτή της εταιρείας και καθηγητή στο Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Σριράμ Σουμπραμανιάν, και ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Δημοσιεύτηκε στη "naftemporiki.gr" τη Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια