Άσκοπη η χρήση των αντιβακτηριδιακών σαπουνιών όταν δεν γίνεται σωστά

Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια; 

Σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ πολύ, αρκεί να χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο.
Έπειτα από μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Αριζόνα, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν σωστά αυτά τα προϊόντα, κυρίως επειδή το πλύσιμο των χεριών διαρκεί πολύ λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε.
Ο σωστός χρόνος κυμαίνεται από τα είκοσι έως τα τριάντα δευτερόλεπτα, ενώ οι περισσότεροι πλένουν τα χέρια τους κατά μέσο όρο για όχι περισσότερο από έξι δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια προφανώς δεν σκοτώνονται, ενώ επιπλέον αναπτύσσουν αντίσταση επειδή προσαρμόζονται και στα συστατικά των σαπουνιών, γεγονός που κατ' επέκταση δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των μολύνσεων μέσω των αντιβιοτικών.
Μάλιστα, οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα αντιβακτηριδιακά σαπούνια μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και και τα επίπεδα των ορμονών, καθώς η χρήση τους σε τέτοια προϊόντα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σ' αυτές ανήκουν η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη, ίχνη των οποίων έχουν βρεθεί σε πολλές περιπτώσεις στα ούρα ασθενών.
Ωστόσο, όπως εξηγεί στην επιστημονική έκθεση ο δρ Rolf Halden από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ασφάλειας του Κρατικού Πανεπιστημίου Αριζόνα, τα προϊόντα αυτά παρουσιάζουν σημαντική αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιούνται σε χώρους όπως τα ιατρεία και τα νοσοκομεία, επειδή το προσωπικό που τα χρησιμοποιεί γνωρίζει πολύ καλά πώς πρέπει να γίνεται η χρήση τους.

Δημοσιεύτηκε στη "naftemporiki.gr" την Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια