Ο λεπτότερος LED είναι 10.000 φορές μικρότερος από μια τρίχα

Η ενσωμάτωση LED σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές ή ακόμη και σε ρούχα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά, καθώς επιστήμονες ανέπτυξαν έναν απίστευτα λεπτό ημιαγωγό, ο οποίος όμως ταυτόχρονα είναι ισχυρός, εύκαμπτος και αποδοτικός.
«Είναι 10.000 φορές μικρότεροι από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας, όμως το φως που εκπέμπουν είναι ορατό με συμβατικό εξοπλισμό μέτρησης», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο Τζέισον Ρος από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον,
μέλος της μιας από τις τρεις ερευνητικές ομάδες που περιέγραψαν την εφεύρεση στην επιθεώρηση Nature Nanotechnology. «Είναι ένα τεράστιο βήμα στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης της τεχνολογίας και, καθώς πρόκειται για ημιαγωγό, μπορεί κανείς να κάνει με αυτόν ό,τι είναι εφικτό και με τις υπάρχουσες τρισδιάστατες τεχνολογίες με βάση το πυρίτιο.»
Οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές χρησιμοποιούν τρισδιάστατους LED, οι οποίοι όμως είναι αυτή τη στιγμή 10-20 φορές παχύτεροι από αυτούς που ανέπτυξαν ο Ρος και οι συνάδελφοί του. Το πάχος τους είναι μόλις 3 άτομα και κατασκευάστηκαν από δισεληνίδιο βολφραμίου, το οποίο ανήκει σε μια ομάδα δισδιάστατων υλικών που πρόσφατα αναγνωρίστηκαν ως οι λεπτότεροι ημιαγωγοί.
Το γεγονός ότι είναι εύκαμπτοι επιτρέπει την τοποθέτηση του ενός πάνω στον άλλο ή τη χρήση τους σε μικρότερες και πιο περίπλοκες εφαρμογές.
Οι επιστήμονες ήδη οραματίζονται την ενσωμάτωσή τους όχι μόνο σε τηλεοράσεις, υφάσματα, παράθυρα ή ηλιακές κυψέλες, αλλά στο απώτερο μέλλον ακόμη και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που θα τροφοδοτούνται με φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι ερευνητές επεξεργάζονται τώρα αποδοτικότερους τρόπους κατασκευής των εξαιρετικά λεπτών LED, ενώ επιχειρούν παράλληλα να διαπιστώσουν τι συμβαίνει όταν δισδιάστατα υλικά τοποθετούνται σε στρώσεις με διαφορετικούς τρόπους.

Δημοσιεύτηκε στη "naftemporiki.gr" την Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια