του Νίκου Λυγερού
Η ιστορία του ζεόλιθου στη Ελλάδα και στην Κύπρο έχει αλλάξει φάση. Δεν μιλάμε πια για θεωρητική προσέγγιση του ζεόλιθου σε θεωρητικό επίπεδο ούτε σε γενικές ενημερώσεις αλλά ούτε καν πειράματα. Είμαστε πλέον στην φάση της εφαρμογής σε όλο και περισσότερες καλλιέργειες και μάλιστα έχουμε και τις πρώτες ουσιαστικές αποδόσεις. Με άλλα λόγια τώρα απολαμβάνουμε και τη γεύση των ζεολιθικών προϊόντων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου.
Οι αγρότες βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τα οφέλη της ενσωμάτωσης και του ψεκασμού με ζεόλιθο.
Στην αρχή γευτήκαμε ζεόλαδο ως αγουρέλαιο έξτρα παρθένο και τώρα αντιληφθήκαμε ότι πολύ γρήγορα μπορεί να περάσει στην κατηγορία ultra premium και μάλιστα με το ελαιόλαδο να περάσουμε στο στάδιο Zeo ultra premium. Στη συνέχεια φάγαμε τα πρώτα αγγουράκια που έγιναν με ζεολιθικό τρόπο. Τώρα βλέπουμε ότι και η Κύπρος ακολουθεί δυναμικά με τα μαρούλια τα οποία λόγω της μεγάλης επιφάνειας σε σχέση με τον όγκο πρέπει να καθαριστούν ακόμα πιο δραστικά. Το ίδιο ισχύει και με τις πατάτες όπου βλέπουμε ότι αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο νηματώδης σκώληκας. Όλα αυτά τα ζεολιθικά προϊόντα δείχνουν το μονοπάτι της ανάγκης για μια ειδική πιστοποίηση που θα βοηθήσει τους αγρότες για να δείξουν την παραγωγή τους ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.Οι αγρότες βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τα οφέλη της ενσωμάτωσης και του ψεκασμού με ζεόλιθο.
0 Σχόλια