Οι Ρώσοι κτύπησαν ουκρανικές βάσεις στην Κριμαία – Πρόβα για εισβολή στην Ουκρανία;

Με τεθωρακισμένα οχήματα οι Ρώσοι γκρέμισαν τις πύλες και τις περιφράξεις δύο ουκρανικών βάσεων, μια στο Μπελμπέκ κοντά στη Συμφερόπολη και μια στη δυτική Κριμαία, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί. Πολιόρκησαν τους Ουκρανούς που είχαν οχυρωθεί σε κτίρια των βασεων και αρνούνταν να τα εγκαταλείψουν. Στη βάση του Μπελμπέκ μπήκαν δυο ασθενοφόρα, αναφέρθηκε τουλάχιστον ένας τραυματίας, ενώ ξυλοκοπήθηκαν άγρια και δημοσιογράφοι ξένων τηλεοπτικών συνεργείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κινδύνευσαν ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης και ο τεχνικός του MEGA, με τον απεσταλμένο του καναλιού να αναφέρει στο κεντρικό δελτίο ότι μέσα σε λίγα λεπτά από την είσοδο των τεθωρακισμένων στη βάση βρέθηκαν στο έδαφος εν μέσω πυροβολισμών. Ένας στρατιωτικός έκλεισε μάλιστα μια κάμερα που κατέγραφε τα γεγονότα και μετέδιδε σε αληθινό χρόνο τις εξελίξεις στο Κίεβο, όπως μετέδωσε το Αssociated Press.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο Ουκρανός διοικητής βλέποντας πως θα γίνει αιματοχυσία συγκέντρωσε τους άντρες του, έψαλαν τον εθνικό ύμνο και είπε ότι θα παραδώσουν τον οπλισμό τους. Οι Ρώσοι τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία για διαπραγματεύσεις. Η επιχείρηση κατάληψης της βάσης διήρκεσε 15 λεπτά. Ακολούθησε ανακοίνωση της τοπικής ηγεσίας της Κριμαίας ότι απελευθερώθηκε η βάση του Μπελμπεκ από τους ξένους στρατιώτες.

Στην άλλη βάση στη Νοβοφεντόριφκα, εξαγριωμένο πλήθος ακολούθησε τους στρατιωτικούς, έσπασαν παράθυρα, ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες έριξαν καπνογόνα.

Την ίδια ώρα, στο Ντονετσκ της ανατολικής Ουκρανίας, χιλιάδες Ρωσόφωνοι ζητούσαν να γίνει και εκεί δημοψήφισμα για ένωση με τη Ρωσία. Πολλοί από τους διαδηλωτές είπαν ότι θεωρούν νόμιμο πρόεδρο τους τον Βίκτορ Γιανουκόβις και όχι τη νέα ηγεσία του Κιέβου. Ισχυρες δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Στο Κίεβο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 42 κιλά χρυσού και 4,8 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο σπίτι του πρώην υπουργού Ενέργειας Σταβίτσκι στη διάρκεια έρευνας για διαφθορά.

Από την κρατική τηλεόραση η πρώην πρωθυπουργός Ιουλία Τιμοσένκο διακήρυξε ότι με την προσαρτηση της Κριμαίας, ο Πούτιν έχασε την Ουκρανία για πάντα και ότι θα έχει το τέλος δικτατόρων όπως ο Μουαμάρ Καντάφι.

Οι Αμερικανοί λενε ότι παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Η σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, Κοντολίζα Ράις εξέφρασε σκεπτικισμό ότι πρόκειται μόνο για ασκήσεις. Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον, οι αμερικανικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρωσική πρόθεση εισβολής στην ανατολική Ουκρανία καθώς δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στην συνέπεια λόγων και έργων του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Πάντως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη αποφάσισε την αποστολή εκατό παρατηρητών στην Ουκρανία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανεβεί ο αριθμός τους σε 500.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, WASHINGTON POST, mignatiou.comΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια