FeaturedPost Slider Top

Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

Πλησιάζει το τέλος του κόσμου...

Προσχέδιο έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα που διέρρευσε και δημοσιεύει ο Independent, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Έως το τέλος του αιώνα αλλά ήδη από το 2050, η κλιματική αλλαγή θα εκτοπίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, θα αυξήσει τον κίνδυνο ένοπλων επιθέσεων και θα αφαιρέσει από την παγκόσμια οικονομία τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η δεύτερη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος που θα δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος του μήνα, αποτελεί την συνολικότερη έρευνα που έγινε ποτέ για τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή. Το προσχέδιο αναφέρει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα θέσει υπό ασφυκτική πίεση τον πλανήτη οδηγώντας σε μαζική μετανάστευση, ειδικά στην Ασία. Η έρευνα βασίστηκε σε χιλιάδες αξιολογημένες μελέτες από εκατοντάδες επιστήμονες.

Τι προβλέπει:

Η μέση απόδοση των καλλιεργειών παγκοσμίως θα μειωθεί κατά 2% ανά δεκαετία για το υπόλοιπο του αιώνα – σε μια εποχή που αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα θα αυξηθεί κατά 1/5 ο υποσιτισμός στα παιδιά. «Έως το τέλος του αιώνα «εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν από τις πλημμύρες στις παράκτιες περιοχής και θα εκτοπιστούν εξαιτίας της απώλειας γης». Η πλειονότητα των ανθρώπων που θα επηρεαστούν θα είναι στην ανατολική, τη νοτιοανατολική και τη νότια Ασία. Η άνοδος των υδάτων της θάλασσας θα οδηγήσει στη μετακίνηση των πληθυσμών αλλά και στην αλλαγή των υποδομών.

Ασφάλεια τροφίμων
Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 1 βαθμό Κελσίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συγκομιδή σημαντικών καλλιεργειών όπως το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι σε τροπικές και εύκρατες περιοχές. Η έκθεση προβλέπει ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει έως 2% ανά δεκαετία για το υπόλοιπο του αιώνα τις σοδειές την ώρα που η ζήτηση για τρόφιμα θα αυξάνεται κατά 14% έως το 2050.

Η παγκόσμια οικονομία


Μια παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας 2,5 βαθμών Κελσίου και πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες μεταξύ 0,2 και 2%. Το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν 71.8 τρισ δολ. Το 2012. Αυτό σημαίνει ότι μείωση της τάξης του 2% θα «εξαφανίσει» 1,4 τρισ. δολάρια.

Ανθρώπινη υγεία

Μέχρι τα μέσα του αιώνα, η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την υγεία του ανθρώπου, κυρίως επιδεινώνοντας τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν, αναφέρει η έκθεση. Η αλλαγή του κλίματος θα οδηγήσει σε επιδείνωση της δημόσιας υγείας σε πολλές περιοχές, με αίτια που θα συνδέονται με την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τραυματισμούς που θα οφείλονται σε καύσωνες, πυρκαγιές και υποσιτισμό.

Η αλλαγή του κλίματος από το 2050 θα αυξήσει τον αριθμό των υποσιτισμένων παιδιών κάτω των πέντε ετών κατά 20-25 εκατομμύρια παγκοσμίως, ή από 17-22%.

Ασφάλεια

Η αλλαγή του κλίματος θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σχετικά με τις μορφές της μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ασφάλεια, αναφέρει η έκθεση. Για παράδειγμα, αυξάνει έμμεσα τους κινδύνους από βίαιες συγκρούσεις, με τη μορφή του εμφυλίου πολέμου. Μικρά νησιωτικά κράτη και άλλα μέρη ιδιαίτερα ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας αντιμετωπίζουν μείζονες προκλήσεις για την εδαφική τους ακεραιότητα.

Νερό

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα «μειώσει σημαντικά τις ανανεώσιμες πηγές επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων πόρων στις περισσότερες ξηρές υποτροπικές περιοχές επιτείνοντας τον ανταγωνισμό και μοιραία τις συγκρούσεις για το νερό».

Μοναδικά τοπία

Η «πολιτιστική κληρονομιά» σε εκατοντάδες χώρες σε όλο τον κόσμο θα απειληθεί σε παράκτιες περιοχές και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ:Ο άνθρωπος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή.
Σχόλιο της σελίδας: Υπενθυμίζουμε ότι φέτος για πρώτη φορά, στην ετήσια αναφορά από την επιτροπή πληροφοριών για το 2014 γίνεται ειδική αναφορά σε κλιματολογικά θέματα.


Πηγή Geopolitics & Daily News 
kostasxan.blogspot.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :