Ένα ξεχωριστό µανιάτικο φαγητό
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα, αδειάζω πάνω τους το μείγμα του τυριού και ανακατεύουμε ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε τα αυγά μάτια (κατά προτίμηση μελάτα). Σερβίρουμε στο πιάτο μακαρόνια και από πάνω προσθέτουμε τα αυγά. Αν θέλουμε, τρίβουμε πιπέρι και επιπλέον μυζήθρα και σπάμε τον κρόκο για να «τρέξει» μέσα στα μακαρόνια.
Προετοιµασία-παρασκευή: 20'
΄Ενα φαγάκι-έκπληξη, απαράμιλλης νοστιμιάς, έξοχο
παράδειγμα του πόσο ευρηµατική είναι n κουζίνα της Μάνης.
Χοντρά μακαρόνια, τότε φτιαγμένα στο χέρι, αναμειγνύονται
με ξερή μυζήθρα «τσουρουφλισμένη» σε καυτό ελαιόλαδο και
σερβίρονται με τηγανητό αυγό, που, ελλείψει κρέατος, προσθέτει
πρωτείνη στο φαγητό. Μας είπαν πως το έτρωγαν τις Απόκριες.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μυζήθρα με παρμεζάνα ή κεφαλίσιο τυρί της αρεσκείας μας.
Τη συνταγή τη διαβάσαμε στο Γαστρονόμο που κυκλοφόρησε με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 πακέτο μακαρόνια Νο. 5
- 300 γρ. μυζύθρα ξερή και λίγη ακόμη ψιλοτριμμένη για το σερβίρισμα
- 100 ml ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το τηγάνισμα των αυγών
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
- 4 αυγά ή περισσότερα ανάλογια με τα πόσα θέλει ο καθένας στη μερίδα του
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθούν καλά. Προσθέτουμε την τριμμένη μυζήθρα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα και σοτάρουμε για περίπου 5-8 λεπτά μέχρι να σκουρύνει, αλλά όχι να καεί.Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα, αδειάζω πάνω τους το μείγμα του τυριού και ανακατεύουμε ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε τα αυγά μάτια (κατά προτίμηση μελάτα). Σερβίρουμε στο πιάτο μακαρόνια και από πάνω προσθέτουμε τα αυγά. Αν θέλουμε, τρίβουμε πιπέρι και επιπλέον μυζήθρα και σπάμε τον κρόκο για να «τρέξει» μέσα στα μακαρόνια.
Προετοιµασία-παρασκευή: 20'
΄Ενα φαγάκι-έκπληξη, απαράμιλλης νοστιμιάς, έξοχο
παράδειγμα του πόσο ευρηµατική είναι n κουζίνα της Μάνης.
Χοντρά μακαρόνια, τότε φτιαγμένα στο χέρι, αναμειγνύονται
με ξερή μυζήθρα «τσουρουφλισμένη» σε καυτό ελαιόλαδο και
σερβίρονται με τηγανητό αυγό, που, ελλείψει κρέατος, προσθέτει
πρωτείνη στο φαγητό. Μας είπαν πως το έτρωγαν τις Απόκριες.
Νόστιμη παραλλαγή
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μυζήθρα με παρμεζάνα ή κεφαλίσιο τυρί της αρεσκείας μας.
Τη συνταγή τη διαβάσαμε στο Γαστρονόμο που κυκλοφόρησε με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014.
0 Σχόλια