- 500 γρ. φασόλια γίγαντες
- 250 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο σε ροδέλες
- 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- 1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ βασιλικό αποξηραμένο ή 2 κ.σ φρέσκο βασιλικό
- 1/2 κουτ. γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 300 γρ. ντοματοπολτό φρέσκο
- 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 400 γρ. τυρί κασκαβάλι τριμμένο ή άλλο γλυκό τυρί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ
με μπόλικο νερό και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 8 ώρες ή από το
προηγούμενο βράδυ.Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό ρίχνουμε
τους γίγαντες και τους βράζουμε για 1 ώρα και 30΄, αφαιρώντας τον αφρό
που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Σ' ένα τηγάνι ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας
ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά το λουκάνικο, το σκόρδο, την κανέλα.
Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ένα μεγάλο
ταψί. Ρίχνουμε στο ταψί με τους γίγαντες τα σοταρισμένα υλικά αφού πρώτα
αφαιρέσουμε το ξυλάκι κανέλας. , το ελαιόλαδο, τον πελτέ, τον
ντοματοπολτό, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, αλάτι,
πιπέρι και 3 φλ.τσαγ νερό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα και να είναι μαλακή η γίγαντες. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό. Με τριμμένο τυρί.
0 Σχόλια