Sponsor

ATHENS WEATHER

«Απεβίωσε» το πρώτο κινεζικό ρομπότ στη Σελήνη

To Yutu λίγο μετά την άφιξή του στο φεγγάρι. Το ρομπότ πιθανότατα πέθανε από το κρύο (Πηγή: Beijing Aerospace Control Center)

Ήταν ένα άξιο ρομπότ, δεν μπόρεσε όμως να αντέξει τη τη βαριά σεληνιακή νύχτα. Το Yutu, το πρώτο ρομποτικό όχημα της Κίνας στη Σελήνη, κηρύχθηκε και επίσημα νεκρό την Τρίτη από κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.



Στα μέσα Δεκεμβρίου, η σεληνάκατος Chang'e-3 που μετέφερε το ρομπότ έγινε η πρώτη αποστολή που πραγματοποιεί ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 37 χρόνια, μια σημαντική επιτυχία στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα.


Στα τέλη Ιανουαρίου, το εξάτροχο ρομπότ παρουσίασε «μηχανικό πρόβλημα» την ώρα που ετοιμαζόταν να τεθεί σε κατάσταση αναμονής για τη σεληνιακή νύχτα, η οποία διαρκεί δύο εβδομάδες και ρίχνει τη θερμοκρασία από τους 90 βαθμούς Κελσίου σε λιγότερο από -180 βαθμούς.

Το μυστικοπαθές διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας δεν διευκρίνισε τη φύση του προβλήματος, ωστόσο ερασιτέχνες που παρακολουθούν την αποστολή εικάζουν ότι η σεληνιακή σκόνη εμπόδισε το δίπλωμα ενός ηλιακού συλλέκτη, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένα στο ψύχος ορισμένα όργανα.

Δεδομένου ότι οι ηλιακοί συλλέκτες δεν προσφέρουν ενέργεια στη διάρκεια της νύχτας, οι μηχανικοί της αποστολής έπρεπε να περιμένουν την ανατολή.

«Το πρώτο σεληνιακό ρομπότ της Κίνας, το Yutu, δεν επανήλθε σε πλήρη λειτουργία τη Δευτέρα όπως ήταν αναμενόμενο. Χρήστες του Διαδικτύου θρηνούν για το χαμό του στο Weibo, το αντίστοιχο του Twitter στην Κίνα» ανακοίνωσε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ECNS.

Η βλάβη δεν αποκλείεται να προκλήθηκε από τη σεληνιακή σκόνη, αποτελούμενη από αιχμηρούς κόκκους που σχηματίστηκαν στην πορεία δισεκατομμυρίων ετών λόγω της πρόσκρουσης μετεωριτών και των συνεχών κύκλων συστολής-διαστολής καθώς η θερμοκρασία αυξομειώνεται. Σκόνη που φορτίστηκε με στατικό ηλεκτρισμό λόγω του βομβαρδισμού ηλιακών σωματιδίων είχε εισχωρήσει στις στολές των αστροναυτών των αποστολών Apollo και προκάλεσε υπερθέρμανση στο όχημά τους.

Το Yutu λειτούργησε μόνο για έξι εβδομάδες σε μια αποστολή που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει τρεις μήνες.

Σε λειτουργία παραμένει ωστόσο το Chang'e-3, η σεληνάκατος που μετέφερε το ρομπότ, η οποία είναι σχεδιασμένη να πραγματοποιεί αστρονομικές παρατηρήσεις της Γης και άλλων σωμάτων για συνολικά έξι μήνες.

Οι τεχνολογίες που αξιοποιούνται στην αποστολή ανοίγουν τώρα το δρόμο για μια μελλοντική αποστολή συλλογής και επιστροφής δειγμάτων, ίσως και για μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι τη δεκαετία του 2020. Νωρίτερα, μέχρι το 2020, προγραμματίζεται να έχει συναρμολογηθεί και ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.

news.in.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια