Κληρονομιά απ' τους Νεάντερταλ πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες

Η γενετική κληρονομιά του ανθρώπου του Νεάντερταλ τελικά αποδεικνύεται μεγαλύτερη για τον σύγχρονο άνθρωπο, απ' ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, αφού σύμφωνα με δύο νέες έρευνες ένα γονίδιο που «εμποδίζει» τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, φαίνεται να έχει την καταγωγή του στους μακρινούς μας συγγενείς.



Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στα περιοδικά Science και Nature, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Ράιχ, εντόπισαν απομεινάρια του DNA των Νεάντερταλ στο γονιδίωμα των σημερινών ανθρώπων (Homo sapiens). Πρόκειται για γενετικό υλικό που σχετίζεται με γονίδια που προκαλούν διαβήτη τύπου ΙΙ, τη νόσο του Crohn, τον ερυθηματώδη λύκο, την κίρρωση χολής, την κατάθλιψη, καθώς και τον εθισμό στο κάπνισμα.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι μη αφρικανικής καταγωγής έχουν κληρονομήσει περίπου το 2% των γονιδίων τους από τους Νεάντερταλ, μετά από επιμιξίες που συνέβησαν πριν από 40.000 έως 80.000 χρόνια στην Ευρώπη και την Ασία. Οι νέες έρευνες δείχνουν ότι, στην πορεία της εξέλιξης, άλλα από τα γονίδια των Νεάντερταλ προσαρμόστηκαν καλά στον ανθρώπινο οργανισμό βοηθώντας στην επιβίωση του Homo sapiens όλα αυτά τα χρόνια, άλλα όμως όχι, δημιουργώντας αντίθετα την τάση για διάφορες παθήσεις.

Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος γερμανός παλαιογενετιστής Σβάντε Πάαμπο του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας- ανέλυσαν και συνέκριναν α γονιδίωματα 846 ανθρώπων μη αφρικανικής καταγωγής, 176 από την υποσαχάρια Αφρική (όπου στο παρελθόν οι πρόγονοί τους δεν είχαν έλθει σε επαφή με Νεάντερταλ), καθώς και ενός Νεάντερταλ που ζούσε πριν από 50.000 χρόνια. Όπως διαπιστώθηκε, οι Ασιάτες έχουν κληρονομήσει περισσότερα γονίδια από τους Νεάντερταλ σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Το DNA των Νεάντερταλ είναι άνισα διεσπαρμένο στο γενετικό υλικό των σύγχρονων ανθρώπων, με μερικές περιοχές πολύ «φορτωμένες» με την γενετική κληρονομιά των πρώτων και άλλες «έρημες» (κυρίως στο χρωμόσωμα Χ και στα γονίδια των ανδρικών γεννητικών οργάνων).

Παραμένει άγνωστο, προς το παρόν, κατά πόσο οι ίδιοι οι Νεάντερταλ -που εκτιμάται ότι εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη πριν από περίπου 28.000 χρόνια- έπασχαν από παρόμοιες νόσους με τους σύγχρονους ανθρώπους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια