Υλικά
- κοτόπουλο: 1 μέτριο, χωρίς τα εντόσθιά του
- πατάτες: 1 1/2 κιλό
- λάδι: 1 φλιτζάνι
- θυμάρι: 1 κουταλιά τριμμένο και 1 κλαδάκι επιπλέον
- λεμόνι: 1, ο χυμός
- αλάτι: όσο θέλετε
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Καψαλίζετε, πλένετε και στεγνώνετε το κοτόπουλο, το περιχύνετε με λίγο από το χυμό λεμονιού, το αλατοπιπερώνετε, βάζετε στην κοιλιά το κλαδάκι θυμάρι και το βάζετε σε μεγάλο ταψί.
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια, τις αλατοπιπερώνετε και τις βάζετε στο ταψί γύρω από το κοτόπουλο. Ρίχνετε από πάνω το λάδι, το θυμάρι και το υπόλοιπο λεμόνι, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο.
Ψήνετε το φαγητό σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα τουλάχιστον και όταν το φαγητό κοντεύει να γίνει, βγάζετε το αλουμινόχαρτο ώστε να ροδοκοκκινίσει. Αν χρειάζεται, προς το τέλος προσθέτετε λίγο νερό.
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια, τις αλατοπιπερώνετε και τις βάζετε στο ταψί γύρω από το κοτόπουλο. Ρίχνετε από πάνω το λάδι, το θυμάρι και το υπόλοιπο λεμόνι, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο.
Ψήνετε το φαγητό σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα τουλάχιστον και όταν το φαγητό κοντεύει να γίνει, βγάζετε το αλουμινόχαρτο ώστε να ροδοκοκκινίσει. Αν χρειάζεται, προς το τέλος προσθέτετε λίγο νερό.
Mix & Match
Σχεδόν ξεχασμένο το κοτοπουλάκι στο
φούρνο, το παραδοσιακό ελληνικό κυριακάτικο φαγάκι που μαζεύει την
οικογένεια γύρω από ένα μεγάλο, φροντισμένο τραπέζι. Άφθονο το λευκό
κρασάκι, κρύο στα ποτήρια, που μια και μοναδική προϋπόθεση πρέπει να
πληροί: να έχει όνομα ελληνικό. Ρετσίνα, μοσχοφίλερο, ασύρτικο, μοσχάτο,
ρομπόλα, ροδίτης, βηλάνα…
Πηγή: icookgreek.com
0 Σχόλια