Γιατί η Αμερική απαγορεύει τις εκτοξεύσεις Κινέζων στο Διάστημα

Η Virgin Galactic, η εταιρεία που σκοπεύει να προσφέρει τουριστικές πτήσεις αναψυχής στο όριο του Διαστήματος, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να δεχθεί Κινέζους πελάτες. Το πρόβλημα είναι ότι τα σκάφη της θα απογειώνονται από τις ΗΠΑ, όπου ισχύουν αυστηροί περιορισμοί λόγω φόβων κατασκοπείας.To σκάφος SpaceShipTwo της Virgin Galactic χρησιμοποιεί πυραυλοκινητήρα, μια τεχνολογία που θα μπορούσε δυνητικά να έχει στρατιωτικές εφαρμογές και καλύπτεται από την αμερικανική νομοθεσία για τη Διεθνή Διακίνηση Όπλων.

Ο νόμος, εξηγεί την Τετάρτη ο Independent, χρονολογείται στην εποχή του Ψυχρού πολέμου και περιορίζει τα προνόμια πολιτών από χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρειος Κορέα.

«Έχουμε δεχθεί κλήσεις από την Κίνα, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τους ενημερώνουμε ότι δεν μπορούμε να τους δεχτούμε αν έχουν μόνο κινεζικό διαβατήριο» είπε στην εφημερίδα εκπρόσωπος της Virgin Galactic στο Χονγκ Κονγκ.

«Τους συμβουλεύουμε όμως για το πώς μπορούν να γίνουν υποψήφιοι -για παράδειγμα, μπορούν να αποκτήσουν διαβατήριο διαφορετικής χώρας ή να υποβάλουν αίτηση για [αμερικανική] Πράσινη Κάρτα» συμπλήρωσε.

Μέχρι σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληρώσει 250.000 έκαστος για μια θέση στις υποτροχιακές πτήσεις της Virgin Galactic. Το SpaceShipTwo θα απογειώνεται στερεωμένο κάτω από τα φτερά ενός μητρικού αεροπλάνου και θα απελευθερώνεται σε μεγάλο ύψος. Εκεί, θα πυροδοτεί τον πυραυλοκινητήρα του και θα ανεβαίνει σε ύψος 60 περίπου χιλιομέτρων, όπου οι επιβάτες θα έχουν για λίγα λεπτά την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας.

Η εταιρεία διαβεβαιώνει τώρα ότι οι πρώτες τουριστικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος. Φαίνεται όμως ότι τα τεχνικά προβλήματα είναι σημαντικά, καθώς ο αρχικός στόχος είχε τεθεί για το 2007 και μέχρι σήμερα έχει μετατεθεί πέντε φορές.

news.in.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια