«Έξυπνο» ταμπλό αυτοκινήτου μιλάει με τα... φανάρια

Για τους οδηγούς που κινούνται κυρίως στο κέντρο της πόλης, τα φανάρια αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο. 

Για τον λόγο αυτόν, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi ανέπτυξε ένα «έξυπνο» σύστημα, το οποίο βρίσκεται διαρκώς συνδεδεμένο με το δίκτυο φωτεινών σηματοδοτών της πόλης και ενημερώνει ανάλογα τον οδηγό μέσω φωτεινών ενδείξεων στο ταμπλό.

 Έτσι ο οδηγός γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι πρόκειται να συναντήσει μπροστά του και να επιλέξει αν θέλει να παραμείνει στον δρόμο που βρίσκεται ή αν θέλει να ακολουθήσει μια νέα και ενδεχομένως ταχύτερη διαδρομή.

Το σύστημα Traffic Light Assist συνοδεύεται από αισθητήρες οι οποίοι υπολογίζουν πόση ώρα θα χρειαστεί το αυτοκίνητο μέχρι να φτάσει στο επόμενο φανάρι αλλά και πόσα δευτερόλεπτα απομένουν έως ότου αυτό από πράσινο γίνει κόκκινο.

Για την ώρα η νέα τεχνολογία με υψηλή νοημοσύνη της Audi δοκιμάζεται στο Βερολίνο και στο Ινγκολσταντ, στη Γερμανία και στη Βερόνα, στην Ιταλία.  

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι με τη βοήθεια του εν λόγω συστήματος και μειώνοντας τα φρεναρίσματα κατά την οδήγηση, θα μπορούσε να επιτευχθεί ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως και κατά 15%.

Δημοσιεύτηκε στο "ΒΗΜΑ science" την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια