Μεξικό: Κατασκεύασαν νοσοκομείο που «τρώει» την αιθαλομίχλη

Πριν από είκοσι χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν την πόλη του Μεξικού ως την πόλη με τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης στον πλανήτη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί προτεραιότητα για τις Αρχές Δημόσιας Υγείας της πόλης και το πρόβλημα αυτό έχει οδηγήσει σε καινοτόμες εφευρέσεις τα τελευταία χρόνια.

Η τελευταία από αυτές είναι το νοσοκομείο που «τρώει» την αιθαλομίχλη. Πρόκειται για το νέο νοσοκομειακό κτίριο Torre de Especialidades (Ο Πύργος των Ειδικοτήτων), το οποίο σχεδιάστηκε ώστε να μετατρέπει τις βλαβερές ουσίες του αέρα σε ακίνδυνα χημικά.

Η πρόσοψη του κτιρίου είναι κατασκευασμένη από ένα νέο τύπο υλικού που ονομάζεται proSolve370e. Σύμφωνα με τους εφευρέτες του, το ειδικό πλακάκι εξουδετερώνει τις χημικές ουσίες που παράγουν 8.750 αυτοκίνητα σε καθημερινή βάση.



Το πρωτοποριακό πλακάκι προκαλεί μια χημική αντίδραση που καταπολεμά την επικίνδυνη αιθαλομίχλη. Το «κλειδί» στην αποτελεσματικότητα του κτιρίου είναι η μπογιά που χρησιμοποιήθηκε, η οποία έχει σαν βασικό συστατικό το διοξείδιο του τιτανίου.

Όταν οι υπεριώδης ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το πλακάκι, πυροδοτείται μια χημική αντίδραση. Το αποτέλεσμα είναι η αιθαλομίχλη να διασπάται σε ασφαλείς ουσίες, όπως νερό, διοξείδιο του άνθρακα και νιτρικό ασβέστιο.

Παράλληλα, το σχήμα της κατασκευής επιτρέπει την ομοιογενή κατανομή των βλαβερών ουσιών σε όλη την ενεργή επιφάνεια του κτιρίου.

Τέλος, η πρόσοψη παρέχει σκιά στο εσωτερικό του κτιρίου κι έτσι η κατανάλωση ενέργειας για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.



onmed.gr
apocalypsejohn.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια