Τίλιο ή φλαμουριά: αντιγριπικό και κατά της υπέρτασης

Το τίλιο είναι γνωστό από την αρχαία ήδη εποχή εφόσον σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη τα φύλλα χρησιμοποιούνταν ως επιθέματα πάνω στα δαγκώματα φιδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον Πλίνιο, τα φίδια δεν τολμούν να πλησιάσουν ούτε καν τη σκιά του συγκεκριμένου δέντρου.

Λόγω της καταπραϋντικής του δράσης το τίλιο μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο εύκολα το βράδυ. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ως ελαφρύ διουρητικό έχει αρκετά καλά αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα και αρτηριοσκλήρωση.

Μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες του τίλιου είναι η ικανότητά του να απομακρύνει την περίσσια εναπόθεση χοληστερίνης από τον οργανισμό. Συνεπώς, αν έχετε λίγο ανεβασμένα τα επίπεδα της χοληστερίνης σας με ένα αφέψημα τίλιου την ημέρα, στις επαναληπτικές σας αιματολογικές εξετάσεις θα δείτε την χοληστερίνη σας να κυμαίνεται πλέον εντός φυσιολογικών ορίων.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες δράσεις του τίλιου είναι ότι αποτελεί θεραπεία έναντι της υπέρτασης. Για όποιον, λοιπόν, έχει αυξημένη πίεση ένας συνδυασμός τίλιου με ιξό (σε αναλογία 2:1) μπορεί να αποδειχτεί πραγματικά οφέλιμη και ανά περιπτώσεις σωτήρια.

Το τίλιο έχει ευεργετική δράση και ενάντια στο κοινό κρυολόγημα. Λόγω της εφίδρωσης που προκαλεί είναι δυνατόν, επίσης, να ωφελήσει σημαντικά σε εμπύρετες καταστάσεις. Δεν είναι ανάγκη να περιμένετε να εκδηλωθούν πλήρως τα συμπτώματα της γρίπης για να πιείτε αφέψημα τίλιου. Να ξέρετε ότι κάθε θεραπεία είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται προληπτικά. Αν, λοιπόν, αισθάνεστε το λαιμό σας να σας ενοχλεί λίγο ή τη μύτη σας να τρέχει ή αν καταλαβαίνετε ότι «σας στριφογυρίζει κρύωμα», όπως λέμε, πιείτε ένα τίλιο και ωφεληθείτε από τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Αν, πάλι, δεν καταφέρατε να προλάβετε εγκαίρως τα συμπτώματα της γρίπης, τότε πηγαίντε σε ένα κοντινό φαρμακείο με ομοιοπαθητικά φάρμακα και αγοράστε ένα Grapefruit Seed Extract (Εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ). Διαλύστε 10-12 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το. Αυτό το κάνετε 3 φορές την ημέρα και θα δείτε τη γρίπη να περνάει με αξιοθαύμαστη ταχύτητα. Το συγκεκριμένο φυτικό σκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά σε περίπτωση που αισθάνεστε ότι αρχίζουν να εκδηλώνονται συμπτώματα γρίπης.

Θα ήταν χρήσιμο να προσθέσουμε ότι το αφέψημα του τίλιου είναι δυνατόν να βοηθήσει με τις ημικρανίες, καθώς και να ωφελήσει στην περίπτωση αυξημένων αερίων.

Τέλος, οι πλύσεις με αφέψημα τίλιου είναι δυνατόν βοηθήσουν στην εξάλειψη των φακίδων.

Συνεπώς, φροντίστε να έχετε πάντοτε στο σπίτι σας λίγο τίλιο και δεν θα το μετανιώσετε.

Πηγές:

-Κώστας Μπαζαίος, 100 βότανα-2.000 θεραπείες, εκδ. Διατροφή & Υγεία, 2004

-David Hoffmann, Οδηγός Βοτανοθεραπείας, εκδ. Διόπτρα, 2001


maridor

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια