Android και iOS για αυτοκίνητα

Στο χώρο των αυτοκινήτων επεκτείνεται ο κολοσσός του χώρου της τεχνολογίας, Google: σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, την επόμενη εβδομάδα, στην Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας η εταιρεία, μαζί με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi AG, σχεδιάζουν να ανακοινώσουν ότι συνεργάζονται πάνω στην ανάπτυξη συστημάτων ψυχαγωγίας και πληροφόρησης για αυτοκίνητα, τα οποία βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Android.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες για το συγκεκριμένο θέμα πηγές, προβλέπεται να ανακοινωθούν και συνεργασίες με άλλες εταιρείες από τον χώρο της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η διάσημη από τον χώρο των καρτών γραφικών Nvidia. Ο απώτερος στόχος είναι η εδραίωση του Android ως αναπόσπαστου τμήματος της τεχνολογίας που θα ενσωματώνουν τα οχήματα του μέλλοντος.
Η συγκεκριμένη κίνηση της Google θα αποτελεί την «απάντηση» της Google σε αντίστοιχη πρωτοβουλία της Apple (iOS in the Car), που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο, με στόχο την «συνεργασία» μεταξύ iPhones και άλλων συσκευών που χρησιμοποιούν το λειτουργικό της, iOS, με συστήματα ελέγχου αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Apple συνεργάζεται με τις BMW, Daimler, General Motors και Honda, και εκτιμά ότι πολλές εταιρείες αναμένεται να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία μέσα στο 2014. Η διαφορά μεταξύ των «φιλοσοφιών» της Google και της Apple επί της προκειμένης είναι ότι η Apple φιλοδοξεί να καταστήσει τις συσκευές της «εγκεφάλους» για τον χειρισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων των αυτοκινήτων, ενώ η Google στοχεύει να «περάσει» το Android στα ίδια τα συστήματα των αυτοκινήτων.
Όπως είναι γνωστό, οι δύο εταιρείες είναι ανταγωνίστριες σε μεγάλο αριθμό τομέων του κόσμου της τεχνολογίας, από τις αγορές smartphones και tablets μέχρι τους χώρους των εφαρμογών και των web browsers. Ο χώρος του αυτοκινήτου μπορεί να αποτελέσει ένα εντελώς νέο πεδίο ανταγωνισμού για τις τεχνολογικές φίρμες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Ίντερνετ. «Το αυτοκίνητο εξελίσσεται στην απόλυτη φορητή συσκευή» αναφέρει σχετικά ο Θίλο Κοσλόβσκι, αναλυτής της εταιρείας ερευνών Gartner. «Η Apple και η Google προσπαθούν να συγκεντρώσουν συμμάχους για να φέρουν τις τεχνολογίες τους στα αυτοκίνητα» προσθέτει.

EPA/FRANK LEONHARDT
Πέρα από τη συνεργασία της με τη Google, η Audi αναμένεται να παρουσιάσει στο πλαίσιο της CES νέες τεχνολογίες για αυτοοδηγούμενα οχήματα, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την έξοδό τους στην αγορά. Σημειώνεται ότι πέρυσι στη CES είχε παρουσιάσει ένα αυτοκίνητο το οποίο μπορούσε να κινηθεί σε έναν χώρο πάρκινγκ και να παρκάρει μόνο του, χωρίς να χρειάζεται οδηγό. Σε παρεμφερή πλαίσια αναμένεται να κινηθούν και παρουσιάσεις από τη Ford και τη BMW. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται γενικότερα προς τη σύνδεση των αυτοκινήτων με το Ίντερνετ, καθώς εταιρείες όπως η Audi και η GM έχουν ανακοινώσει σχέδια για τον εξοπλισμό αυτοκινήτων με τεχνολογία που θα τους επιτρέπει να συνδέονται με το Ίντερνετ χωρίς να απαιτείται «μεσολάβηση» smartphone. Ειδικότερα η GM σκοπεύει να ενσωματώσει σε όλα της τα μοντέλα του 2015 τεχνολογία που θα επιτρέπει συνεχή πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω ασύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης. Επίσης, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για τεχνολογίες τύπου Siri, που θα επιτρέπουν την αλληλεπίδραση του οδηγού με τα διάφορα συστήματα του αυτοκινήτου (από ακρόαση και υπαγόρευση email και μηνυμάτων μέχρι πλοήγηση) χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από τον δρόμο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια