Η καρδιοπάθεια μπορεί να διορθωθεί σε 20 λεπτά

Όλγα Σομπολέφσκαγια

Καρδιοχειρουργοί από τη Σιβηρία για πρώτη φορά στη Ρωσία εφάρμοσαν μία μοναδική χαμηλά επεμβατική τεχνολογία για τη διόρθωση συγγενούς καρδιοπάθειας. Αυτή η επικίνδυνη ασθένεια στο παρελθόν απαιτούσε εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς, γεγονός που οδηγούσε σε επιπλοκές. Ρώσοι ειδικοί πραγματοποιούν τομή μόλις 3 εκατοστών. Η νέα εγχείρηση δεν απαιτεί σταμάτημα της καρδιάς και γίνεται κατά πολύ πιο γρήγορα. Ενώ ο οργανισμός αναρρώνει μόλις σε μία βδομάδα.

Η συγγενής καρδιοπάθεια – στην πιο διαδεδομένη μορφή είναι μία οπή στο διάφραγμα μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς κοιλίας – συναντάται σε ένα-δύο βρέφη ανά διακόσια. Αν δεν διορθωθεί έγκαιρα το ελάττωμα, θα υπάρξουν μη αναστρέψιμες αλλαγές των αγγείων της καρδιάς και των πνευμόνων. Σε αυτά μπορεί να υπάρχει αφύσικα υψηλή πίεση, επικίνδυνη για τη ζωή. Στο παρελθόν η εγχείρηση για καρδιοπάθεια διαρκούσε 3-4 ώρες. Οι γιατροί «άνοιγαν» το στήθος, πραγματοποιούσαν μία μεγάλη τομή, σταματούσαν την καρδιά και τοποθετούσαν μία πολύπλοκη συσκευή τεχνητής κυκλοφορίας του αίματος, που χρησίμευε ως προσωρινή αντικατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων. Ο χειρουργός πραγματοποιούσε τομή στην καρδιά και τοποθετούσε στην ανώμαλη οπή ένα «μπάλωμα», κατασκευασμένο από ζωικούς ιστούς.

Οι γιατροί του Ερευνητικού Ινστιτούτου Παθολογίας της Κυκλοφορίας του Αίματος του Μεσάλκιν στο Νοβοσιμπίρσκ (Σιβηρία) πραγματοποίησαν μία εγχείρηση ακόμα λιγότερο επικίνδυνη, λιγότερο επώδυνη και μείωσαν τη διάρκεια παραμονής του παιδιού υπό γενική αναισθησία.

Απαιτείται τομή μόλις 3 εκ. Όλη η διαδικασία – από την τομή μέχρι τα ράμματα στο δέρμα – διαρκεί μόλις 20 λεπτά. Τόσο σύντομη και λιγότερο βαθιά αναισθησία τα παιδιά περνούν πιο εύκολα. Ο αλγόριθμος της εγχείρησης έχει ήδη δημιουργηθεί. Μέσω μίας μικρής τομής οι γιατροί αποκτούν πρόσβαση στην επιφάνεια της δεξιάς κοιλίας. Εξηγεί ο καρδιαγγειακός χειρουργός του τμήματος βρεφών Γκριγκόρι Ζάιτσεφ:

Τοποθετούμε ειδική ραφή, μέσω της οποίας πραγματοποιούμε την παρακέντηση και οδηγούμε ένα λεπτό αγωγό από τη δεξιά κοιλία μέσω της διαφραγματικής ανωμαλίας στην κοιλότητα της αριστερής κοιλίας. Μέσω αυτού του αγωγού διεξάγουμε ένα σύστημα παροχής με μία φορτισμένη διπλωμένη συσκευή, με την οποία κλείνουμε την ανωμαλία.

Στη συνέχεια μπορεί να συρραφεί η πληγή. Όλα διεξάγονται υπό το συνεχή έλεγχο του υπερηχογραφήματος καρδιάς. Μετά την εγχείρηση ο ασθενής επί 2 ώρες παραμένει στο θάλαμο εντατικής θεραπείας, στη συνέχεια μεταφέρεται σε γενικό θάλαμο. Μετά από 2-3 μέρες παίρνει εξιτήριο. Οι χρόνοι παραμονής στην εντατική, η ανάγκη για αναισθησία, η συνταγογράφηση φαρμάκων, οι χρόνοι νοσηλείας είναι συνολικά πολύ λιγότεροι. Για την αποκατάσταση του οργανισμού απαιτείται μόλις μία βδομάδα.

Η εγχείρηση έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία. Έμεινε μόνο η ευρεία εφαρμογή της σε βελτιωμένη μορφή, χωρίς καμία τομή στο στήθος. Προς το παρόν τέτοιες εγχειρήσεις οι καρδιοχειρουργοί του Νοβοσιμπίρσκ πραγματοποιούν λίγες.

Εκτός από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Μεσάλκιν, παρόμοια τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί μόνο στην Κίνα και τη Γερμανία. Στη Ρωσία αποτελεί μία απόλυτη τεχνογνωσία.

greek.ruvr.ru

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια