Sponsor

ATHENS WEATHER

Οι φθηνότερες σαμπάνιες έχουν καλύτερη γεύση από τις ακριβές

Οι φθηνότερες σαμπάνιες έχουν καλύτερη γεύση από τις ακριβές, αποφαίνεται βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό γευσιγνωσίας Flavour, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γλιτώσουμε χρήματα και να κερδίσουμε απόλαυση ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.


Ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή πειραματικής ψυχολογίας Τσαρλς Σπενς, πραγματοποίησαν «τυφλό» τεστ γευσιγνωσίας, ζητώντας από μια ομάδα 15 ατόμων, ειδικών και μη, να αξιολογήσουν έξι διαφορετικές σαμπάνιες και έναν αφρώδη οίνο, των οποίων οι τιμές κυμαίνονταν από 18 έως 400 λίρες (22 έως 480 ευρώ, περίπου).

Η φθηνότερη σαμπάνια του τεστ ήταν μια «Ridgeview Bloomsbury 2009» των 18 λιρών και η ακριβότερη μια «Perrier-Jouet Belle Epoque Blanc de Blancs» των 400 λιρών. Στις ενδιάμεσες κατηγορίες τιμής υπήρχαν οι «Mumm Rose NV» (39 «Mumm Vintage» (40 λιρών), «Perrier-Jouet Blason Rose NV» (50 λιρών), «Mumm de Verzenay» (75 λιρών) και «Perrier-Jouet Belle Epoque» (100 λιρών).

Το πάνελ των βαθμολογητών περιλάμβανε τέσσερις ειδικούς γευσιγνώστες που εργάζονταν στις βιομηχανίες παραγωγής σαμπάνιας, έξι άτομα που εργάζονταν στην οινοποιία αλλά δεν ήταν ειδικοί στις σαμπάνιες, καθώς και πέντε απλούς καταναλωτές των εν λόγω προϊόντων.

Οι ερευνητές είχαν εμφιαλώσει τα προϊόντα σε όμοια μπουκάλια και επίσης είχαν ζητήσει από τους γευσιγνώστες να φοράνε μαύρα γυαλιά για να μην βλέπουν το χρώμα της σαμπάνιας. Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι οι γευστικές προτιμήσεις για τις σαμπάνιες είναι άσχετες με το κόστος τους. Με άλλα λόγια, οι φθηνότερες σαμπάνιες έχουν μια χαρά γεύση ακόμα και για τα γούστα των ειδικών.

«Δεν βρήκαμε καμιά σχέση ανάμεσα στην τιμή και στο πόσο άρεσε μια σαμπάνια στους συμμετέχοντες. Τόσο οι ειδικοί όσο και οι εργαζόμενοι στην οινοποιία προτιμούσαν τη σαμπάνια των 40 λιρών από τις πιο ακριβές των 100 και 400 ευρώ. Μόνο οι απλοί πότες ήταν αυτοί που έδειξαν προτίμηση σε μια κάπως πιο ακριβή σαμπάνια των 75 λιρών», εξηγεί ο Δρ Σπενς.

Και προσθέτει ότι οι ακριβές σαμπάνιες δημιουργούν ένα είδος «πλασέμπο» στους καταναλωτές. «Αν ξέρεις πόσο πολύ κοστίζει κάτι, η ψυχολογία σου είναι τέτοια που κάνει τα πράγματα να έχουν καλύτερη γεύση» εξηγεί και διευκρινίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη όσοι αγοράζουν πανάκριβες σαμπάνιες, πετάνε τα λεφτά τους.

Ο ειδικός στα κρασιά Τζέιμς Χάτσινσον της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας της Βρετανίας, σχολιάζει ότι η υψηλή τιμή ενός ποτού εξαρτάται από πολλά άλλα πράγματα πέρα από τη γεύση του, όπως τη σπανιότητα, τη φήμη του παραγωγού, το μάρκετινγκ του προϊόντος κ.α.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο τεστ γευσιγνωσίας οι ειδικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν μόνο από τη γεύση την αναλογία κόκκινων-λευκών σταφυλιών από τα οποία παρήχθη κάθε σαμπάνια και η οποία καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τη διακριτή γεύση της.

Πηγή: health.in.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια