Sponsor

ATHENS WEATHER

Το δόρυ μπορεί να εφευρέθηκε πριν από τον σύγχρονο άνθρωπο

Συλλογή από λίθινες αιχμές δόρατος χρονολογούνται στα 280.000 χρόνια, αρκετά νωρίτερα από την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου.
Βαγγέλης Πρατικάκης
Παραδείγματα των λίθινων αιχμών που βρέθηκαν στη Γκαντεμότα της κεντρικής Αιθιοπίας. Credit: Β.Atnafu et al. / PLoS ONE 
Μια συλλογή από λίθινες αιχμές δόρατος που βρέθηκαν στην Αιθιοπία είναι οι αρχαιότερες ενδείξεις χρήσης βαλλιστικών όπλων, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα ερευνητών.
Το περίεργο όμως είναι ότι οι αιχμές χρονολογούνται στα 280.000 χρόνια, αρκετά νωρίτερα από την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου.

Ποιός τα έφτιαξε;

Το πιθανότερο, αναφέρουν οι ερευνητές στην ηλεκτρονική επιθεώρηση «PLoS ONE», είναι ότι οι αιχμές δημιουργήθηκαν από τον Homo heidelbergensis, ή «άνθρωπο της Χαϊδελβέργης», το είδος από το οποίο πιστεύεται ότι προέκυψαν τόσο ο σύγχρονος άνθρωπος στην Αφρική όσο και ο άνθρωπος του Νεάντερταλ στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο Homo heidelbergensis εμφανίστηκε πριν από τουλάχιστον 600.000 χρόνια και είναι γνωστό ότι κατασκεύαζε λίθινα εργαλεία. Κανείς όμως δεν γνώριζε ως σήμερα ότι το προγονικό αυτό είδος είχε αναπτύξει βαλλιστικά όπλα όπως το δόρυ, τα οποία αύξησαν δραστικά την αποτελεσματικότητα του κυνηγιού.

Τα νέα στοιχεία προέκυψαν από ανασκαφή στην περιοχή της Γκαντεμότα στην κεντρική Αιθιοπία, νότια της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα. Οι πολυάριθμες αιχμές δόρατος, αναφέρουν οι ερευνητές, είχαν κατασκευαστεί από οψιδιανό λίθο, ένα ηφαιστειακό πέτρωμα που έχει τη βολική τάση να χωρίζεται σε φέτες με εξαιρετικά αιχμηρά άκρα. Ο οψιδιανός είναι εξάλλου γνωστό ότι αποτέλεσε τη βασική πρώτη ύλη για τα ανθρώπινα εργαλεία μέχρι το τέλος της Λίθινης Εποχής.

Εφόσον η χρονολόγηση των ευρημάτων είναι ακριβής, τα βαλλιστικά όπλα ενδέχεται να εφευρέθηκαν πριν από το σύγχρονο άνθρωπο. Μια άλλη εξήγηση όμως που προτείνουν οι ερευνητές είναι ότι ο Homo sapiens εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, και όχι πριν από περίπου 200.000 χρόνια.

Πηγή: tovima.gr/science 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια