«Διαστημικές» ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μέσω οπτικών ινών προβλέπουν Ρώσοι επιστήμονες

Μέσα στην επόμενη δεκαετία τα δίκτυα οπτικών ινών θα είναι σε θέση να μεταφέρουν δεδομένα με ταχύτητες που θα φτάνουν το ένα petabit (1.000.000.000.000.000 bits) το δευτερόλεπτο!
Σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, θα πει κανείς στο άκουσμα της είδησης. Κι όμως, όπως δήλωσε χθες ο Ρώσος επιστήμονας Γεβγκένι Ντιανόφ, ο οποίος είναι επικεφαλής του ινστιτούτου οπτικών ινών στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών,
τα δίκτυα οπτικών ινών του (κοντινού) μέλλοντος θα είναι τουλάχιστον 100 φορές ταχύτερα από τα σημερινά δίκτυα, τα οποία χρησιμοποιούν καλώδια με οπτικές ίνες από γυαλί χαλαζία.
Τα πολυπολικά καλώδια οπτικών ινών, που πλέον βρίσκονται στο μικροσκόπιο επιστημόνων και ερευνητών, οι οποίοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν και να θέσουν στην... υπηρεσία τους και την παραμικρή δυνατότητά τους, θα είναι σαφέστατα ταχύτερα, σύμφωνα με τους ιθύνοντες στη Ρωσική Ακαδημία.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν, ήδη από πέρσι δοκιμάστηκε πειραματικά η χρήση ενός δωδεκαπύρηνου καλωδίου τέτοιου τύπου και επετεύχθη ταχύτητα ενός petabit ανά δευτερόλεπτο. Οι επιστημονικές προβλέψεις, λοιπόν, για τη... διαστημική ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων θα μετουσιωθούν σε πραγματικότητα, προτού καν περάσουν δέκα χρόνια!

defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια