Υλικά
- 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γραμ. σκληρή φέτα
- 1 αυγό
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- 4-5 ποτήρια νερό, ή όσο πάρει
- λίγο βούτυρο για άλειμμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ, το αλεύρι, το αβγό, το νερό, το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το νερό, το προσθέτουμε λίγο λίγο και ρίχνουμε τόσο, ώστε να γίνει ένας μέτριος χυλός, όχι πηχτός αλλά ούτε και πολύ νερουλός.
Θρυμματίζουμε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια, την προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα με τη ζύμη.
Βουτυρώνουμε σχολαστικά ένα ταψάκι και προθερμαίνουμε το φούρνο.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα, περιχύνουμε την πίτα με 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο και την ψήνουμε για 60 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Η πίτα μας πρέπει να γίνει πολύ λεπτή, οπότε κανονίζουμε και ανάλογο ταψί.
Είναι απολαυστική και πάρα πολύ εύκολη στην παρασκευή της.
Θρυμματίζουμε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια, την προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα με τη ζύμη.
Βουτυρώνουμε σχολαστικά ένα ταψάκι και προθερμαίνουμε το φούρνο.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα, περιχύνουμε την πίτα με 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο και την ψήνουμε για 60 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Η πίτα μας πρέπει να γίνει πολύ λεπτή, οπότε κανονίζουμε και ανάλογο ταψί.
Είναι απολαυστική και πάρα πολύ εύκολη στην παρασκευή της.
Info
Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή για ηπειρώτικη τυρόπιτα που έχει αρκετές παραλλαγές, γάλα, γιαούρτι και και ξινόγαλα αντί για νερό, αλλά και διαφορετικά ονόματα όπως ζυμαρόπιτα, κουρκουτόπιτα, αλευρόπιτα. Η ονομασία κασόπιτα είναι πάντως βλάχικης προέλευσης αφού η λέξη κάσος σημαίνει στα βλάχικα τυρί.
0 Σχόλια