Πιο γηρασμένο το δέρμα των καπνιστών

Μελέτη δείχνει ότι αποκτούν ταχύτερα σακούλες κάτω από τα μάτια και ρυτίδες γύρω από τα χείλη
Θεοδώρα Τσώλη
Το κάπνισμα εκτός των άλλων δεινών που «χαρίζει» στο ανθρώπινο οργανισμό κάνει το δέρμα να γερνά γρήγορα 
Οι καπνιστές αποκτούν ταχύτερα σακούλες κάτω από τα μάτια αλλά και ρυτίδες γύρω από τα χείλη σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, όπως επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη σε ταυτόσημα δίδυμα.

Πιο γηρασμένοι οι καπνιστές
Ανεξάρτητοι κριτές που δεν γνώριζαν ποιο από τα δύο δίδυμα αδέλφια κάπνιζε, ανέφεραν ότι ο καπνιστής φαινόταν πιο γηρασμένος το 57% των φορών. Μάλιστα το μοτίβο αυτό φάνηκε να ισχύει όταν και τα δύο δίδυμα αδέλφια ήταν καπνιστές αλλά το ένα από τα δύο κάπνιζε πολύ περισσότερα χρόνια από το άλλο.
Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν μέσα από μελέτη φωτογραφιών 79 ζευγών ταυτοσήμων διδύμων που ελήφθησαν στο Φεστιβάλ Διδύμων στο Τουίσνμπεργκ του Οχάιο.
Ο δρ Μπάμαν Γκιγιούρον από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Κλίβελαντ και οι συνεργάτες του έδειξαν αυτές τις φωτογραφίες σε τρεις εκπαιδευμένους κριτές και στη συνέχεια τους ζήτησαν να εκτιμήσουν τις ρυτίδες του κάθε ατόμου και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου του.
Οι δίδυμοι βρίσκονταν στα τέλη της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους κατά μέσο όρο – περίπου τα τρία τέταρτα εξ αυτών ήταν γυναίκες.

Η συνέχεια στο tovima.gr/science
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια