Sponsor

ATHENS WEATHER

Πεντέλη – Το φυσικό φαινόμενο πίσω από τα έργα

Παρ’ όλη την πληθώρα λαογραφικών παραδόσεων, η Πεντέλη έγινε ουσιαστικά γνωστή εξ αιτίας των ημιτελών έργων του 1977, στα οποία πρώτος αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαλάνος και των οποίων ο σκοπός εξακολουθεί να παραμένει αδικαιολόγητα άγνωστος. Οι δικαιολογίες των εμπλεκόμενων αρχών περί της κατασκευής υπογείου πενταόροφου αρχηγείου του ΝΑΤΟ, διέγειραν την περιέργεια δημοσιογράφων, ερευνητών και παραμυθάδων.

Τα έργα στην Πεντέλη κατέστρεψαν, με την ανοχή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ένα σπήλαιο με σημαντική αρχαιολογική σημασία, μιας και πρόκειται αποδεδειγμένα για το σπήλαιο των λατομείων του Παρθενώνα (Μανώλης Κορρές, «Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα»).
Επιπροσθέτως, ένα κύμα ψευδών ερμηνειών και θεωριών αναπτύχθηκε ραγδαία από τους παραμυθάδες, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η ενασχόληση κάθε σοβαρού ερευνητή με το βουνό και τα φαινόμενα του και να χαθεί μέσα στην παραφιλολογία των «ραδιενεργών αποβλήτων», των «υπογείων αρχαίων βιβλιοθηκών», της «κλεμμένης λατύπης» και των «σατανιστικών τελετών». Ταυτόχρονα οι βιωματικές προσωπικές εμπειρίες που άπτονταν του ανεξήγητου χάθηκαν και υποβιβάστηκαν μέσα στην πληθώρα των αφηγήσεων ατόμων, που προσέγγισαν το βουνό επηρεασμένοι από τους αστικούς θρύλους, με σκοπό να τρομάξουν και να ζήσουν μια εμπειρία τύπου θρίλερ.
Τα γεγονότα όμως παραμένουν γεγονότα και σε αυτά πρέπει να επικεντρωθεί (και να τα δει ολιστικά θα πρότεινα) όποιος ενδιαφέρεται για την Πεντέλη.
Εμπλοκή ξένων δυνάμεων
Οι Αμερικανοί δεν επέλεξαν τυχαία τον τόπο, όποιοι και να ήταν οι σκοποί τους. Στους πρόποδες υπήρχε η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή τους βάση (της Νέας Μάκρης) και στην κορυφή του βουνού, έξω από το Ελληνικό στρατόπεδο, το γεμάτο ηλεκτρονικά όργανα και περιστοιχισμένο από κεραίες εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Tην ευθύνη της μετασκευής και καταστροφής του τελευταίου δεν αναλαμβάνει ακόμη και σήμερα καμία Ελληνική υπηρεσία.
Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τυχαίο το γεγονός οτι οι περισσότερες σοβαρές και τεκμηριωμένες ανεξήγητες προσωπικές εμπειρίες, συνέβησαν στον νοητό άξονα που συνδέει την βάση της Νέας Μάκρης με την περιοχή των έργων, δηλαδή της σπηλιάς.
Κάποιο άγνωστο φυσικό φαινόμενο ήταν που προσέλκυσε τους αμερικανούς στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ κάποιοι από τους επισκέπτες που εκτίθενται σε αυτό (κατά τις περιόδους έξαρσής του), βιώνουν αυτό που ονομάζουμε ανεξήγητες εμπειρίες.
Οι παράξενες εμπειρίες στη σπηλιά
Επειδή πρόκειται για άγνωστο, άρα μη μετρήσιμο φαινόμενο, θα πρέπει να το προσεγγίσουμε και να το μελετήσουμε εκ του αποτελέσματος. Έχοντας ο ίδιος βιώσει ιδιαίτερες εμπειρίες στην περιοχή, μου είναι ευκολότερο να διακρίνω την πραγματική εμπειρία από την υποκειμενική. Παραμερίζοντας τις εμπειρίες των επηρεασμένων απο τους αστικούς θρύλους ατόμων και τις εμπειρίες που βίωσε κάποιος μόνος του, απομένει ένας σημαντικός αριθμός περιστατικών που αφορά σοβαρούς ανθρώπους που βίωσαν ταυτόχρονα, μαζί με άλλους κάποιο ανεξήγητο φαινόμενο. Οι περισσότεροι ντρέπονται να το αποκαλύψουν επώνυμα κάτι όμως που ενισχύει την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα της εμπειρίας τους.
Οι ανεξήγητες εμπειρίες μπορεί να έχουν κοινά σημεία, αλλά στην πλειοψηφία τους διαφέρουν μεταξύ τους. Και αυτό είναι το φυσιολογικά αναμενόμενο, εφόσον κάθε φορά ο παρατηρητής είναι άλλος, ενώ και κατά την σύγχρονη φυσική, ο παρατηρητής είναι εκείνος που επηρεάζει το φαινόμενο.
Το σταθερά κοινό στις ανεξήγητες εμπειρίες είναι το οτι συμβαίνουν όταν το άτομο δεν τις επιδιώκει και είναι χαλαρό. Όλες οι βιωματικές εμπειρίες που συνεβησαν σε μένα και την παρέα μου, ή σε παρέες που μου τις αφηγήθηκαν, συνέβησαν σε ανύποπτο χρόνο και σε στιγμές χαλαρής συζήτησης ή αστεϊσμών. Ίσως έτσι εξηγείται το γιατί οι περισσότεροι ερευνητές που έχουν γράψει για την Πεντέλη, στην πραγματικότητα δεν έχουν βιώσει τίποτα.
Οι ανεξήγητες εμπειρίες διαφέρουν και εξ’ αιτίας του μηχανισμού μέσω του οποίου τις βιώνει ο εγκέφαλος. Όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεχθεί ένα ακαθόριστο φυσικό ερέθισμα (π.χ. ένα οπτικό από ένα αντικείμενο που βρίσκεται αρκετά μακριά ώστε να μην μπορεί το μάτι να διακρίνει τι ακριβώς είναι), καταφεύγει στο υποσυνείδητο και αντλεί από εκεί αποθηκευμένες εικόνες τις οποίες συγκρίνει με τα ασαφή ερεθίσματα. Με αυτό τον τρόπο το μορφοποιεί και καταλήγει σε μια επιλογή, η οποία δεν είναι κατ’ ανάγκη η σωστή. Τελικά διαπιστώνουμε ότι άλλο νομίζαμε, και άλλο είναι.
Ανεξήγητο και Νευροψυχολογία
Και ενώ ο ανθρώπινος εγκέφαλος βασίζεται στα ερεθίσματα των αισθητηρίων οργάνων για να αντιληφθεί και να μορφοποιήσει το περιβάλλον, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, (όπως π.χ. κατά τις εκστατικές και τις ψυχοδηλωτικές εμπειρίες, κατά τις περιόδους που λειτουργεί σε εγκεφαλικό ρυθμό Α, ή μέσω διέγερσης υπόηχων, υπέρηχων, ισχυρών πεδίων), μπορεί να λειτουργήσει ο ίδιος ως «ολιστικό» αντιληπτικό όργανο.
Το ίδιο συμβαίνει και όταν δεχθεί ένα οποιουδήποτε είδους ερέθισμα από το Άγνωστο. Εφόσον το ερέθισμα προέρχεται από το Άγνωστο, στην αποθήκη του υποσυνειδήτου δεν υπάρχουν παρεμφερείς εικόνες για να αντλήσει και να συγκρίνει ώστε να μορφοποιήσει το ερέθισμα και αναγκαστικά καταφεύγει στο Μαζικό Ασυνείδητο (την ύπαρξη του οποίου ερεύνησε, μελέτησε και απέδειξε ο Κάρλ Γιούνγκ), από όπου αντλεί από τα Αρχέτυπα της ανθρωπότητας. Αναλόγως της παιδείας και της θρησκευτικής αντίληψης, ο εγκέφαλος θα επιλέξει και θα μορφοποιήσει το Άγνωστο ερέθισμα, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται και κατανοεί την πραγματική φύση του.
Αυτό σημαίνει ότι άλλος θα το ερμηνεύσει οπτικά (βλέποντας την αγία Βαρβάρα αν είναι χριστιανός, την Δούκισσα της Πλακεντίας αν πιστεύει στα φαντάσματα, τον Πάνα αν είναι «Εθνικός», ή κάποιο UFO αν είναι λάτρης των εξωγήινων) και άλλος ακουστικά (ήχοι, κρότοι, μελωδίες, φωνές, κτλ), οσφρητικά (άλλος θα μυρίσει λιβάνι, άλλος κάποιο άρωμα λουλουδιού, άλλος κάτι δυσάρεστο ), ή και μέσω αφής (ανατριχίλα, αίσθηση ζέστης ή κρύου, κτλ).
Ειδικά το φαινόμενο (ενεργειακό πεδίο, ή όπως θέλετε να το ονομάσετε), της Πεντέλης, προκαλεί αποδεδειγμένα αντιληπτικές διαταραχές.
Στο σύνολο των ανεξήγητων εμπειριών που βιώθηκαν στην Πεντέλη, παρατηρήθηκε παρεμβολή σκέψεων που αμέσως μετά την εμπειρία θεωρήθηκαν γελοίες και απαράδεκτες από τα άτομα που τις βίωσαν. Για να γίνω πιο σαφής, βιώνεις ξαφνικά κάτι Άγνωστο και ακραίο και εκείνη την στιγμή το εξηγείς μέσω του εσωτερικού διαλόγου με την πιο γελοία εξήγηση προσπερνώντας το.
Το εντυπωσιακό είναι ότι με την πάροδο του χρόνου κατανοείς τον λόγο της εμπειρίας και διαπιστώνεις ότι όλες είχαν σχέση μεταξύ τους, ότι συνέβαιναν κλιμακωτά και εξελίσσονταν προς συγκεκριμένους σκοπούς κι ότι η κάθε μία σε προετοίμαζε για την επόμενη.
Η Νόηση και οι διαστάσεις
Στο βιβλίο μου «Πεντέλη το Φαινόμενο πίσω από το Πείραμα» αναφέρθηκα σε κάποιου είδους Νόηση. Ο Αριστοτέλης θεωρούσε τις ανάλογες εμπειρίες δώρα που μετέφεραν κάποιο προσωπικό μήνυμα στον παρατηρητή.
Με τις πολυδιαστατικές θεωρίες των σύγχρονων Φυσικών, επιβεβαιώνεται ο Γιούνγκ για τον μηχανισμό της αντίληψης, αλλά τίθενται και νέοι σοβαροί προβληματισμοί για την φύση των αγνώστων φαινομένων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα πράγματα τρισδιάστατα και οποιαδήποτε επιπλέον διάσταση στον κόσμο γύρω μας απλά δεν γίνεται κατανοητή. Ο Καρλ Σαγκάν έκανε μία ωραία παρουσίαση για τους περιορισμούς της αντίληψης, με το παράδειγμα ενός δυσδιάστατου κόσμου ο οποίος δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί την επιπλέον διάσταση του τρισδιάστατου κόσμου μας.
Αντιλαμβανόμαστε ένα μικρό τρισδιάστατο τμήμα ενός πολυδιάστατου σύμπαντος. Και κάθε τι στο σύμπαν και στον πλανήτη, υπάρχει και «προεκτείνεται» θα έλεγα και στις επιπλέον μη αντιληπτές διαστάσεις.
Αυτό είναι το Άγνωστο και από εκεί προέρχονται τα ερεθίσματα των ανεξήγητων φαινομένων και εμπειριών. Ίσως σε κάποιους τόπους να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν ή και προκαλούν την διεύρυνση των ορίων της τρισδιάστατης αντίληψης μας. Αν υπάρχουν τέτοιοι τόποι, η Πεντέλη είναι ένας από αυτούς!
Μετρήσιμα φαινόμενα
Επανέρχομαι στα έργα της σπηλιάς και στο τι πιθανόν να εξυπηρετούσαν. Υποστηρίζω πως επρόκειτο για κάποιου είδους πείραμα και όχι για την κατασκευή πενταόροφου υπογείου «αρχηγείου». Το πείραμα αυτό θα μπορούσε να έχει σχέση με τον έλεγχο του νου. Θα μπορούσε επίσης να έχει σχέση με κάποιου είδους διαστατική σύγκλιση. Αλλά όλα αυτά παραμένουν υποθέσεις…
Στην τηλεοπτική εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα «Πύλες του Ανεξήγητου» (στις 7/3/2009), με θέμα την Πεντέλη και στην οποία είχα την τιμή να είμαι καλεσμένος, δόθηκε για πρώτη φορά μία έμμεση μέτρηση του αγνώστου φαινομένου της σπηλιάς. Τις μετρήσεις τις έκανε ένας τεχνικός του ALTER παρουσία μου και παρουσία άλλων σπηλαιολόγων όπως ο Νίκος Λελούδας. Έτσι έξω από την σπηλιά, τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα (τηλεόρασης, ραδιοφώνου, κινητών τηλεφώνων) ήταν φυσιολογικά, όπως αναμενόταν, λόγω της φύσης του σημείου. Ήταν δηλαδή ανομοιόμορφα, ασταθή και με αντηχήσεις (είδωλο στην οθόνη).
Παρ’ όλα αυτά εντός της σπηλιάς τα πράγματα άλλαξαν δραματικά. Εκεί όλα τα σήματα ήταν ισσοβαθμισμένα, σε πλήρη ισχύ και χωρίς καμία αντήχηση. Αν σκεφθούμε ότι στη Νέα Μάκρη βρισκόταν η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή βάση των Αμερικανών, δεν θα ήταν λογικό να έχουν ανακαλύψει το φαινόμενο και να προσπαθούσαν να το ελέγξουν προς όφελος τους;
Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρω ότι αν και ως ορειβάτης και σπηλαιολόγος έχω επισκεφτεί πολλά βουνά και σπηλιές, μόνο στην Πεντέλη βίωσα καταστάσεις που άπτονται του ανεξήγητου. Ωθούμενος από την ίδια ειλικρίνεια με την οποία τόλμησα να αναφερθώ σε ανεξήγητες προσωπικές εμπειρίες, τολμώ να ζητήσω από τους Αθηναίους να προστατεύουν την Πεντέλη απο τους λαθρολατόμους και τους εμπρηστές/καταπατητές που την λυμαίνονται ασύδοτα κάτω από την μύτη των αρχών…

metafysiko.gr ΠΗΓΗ
apocalypsejohn.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια