Υλικά γιά 4 μερίδες
- 1 κιλό σουπιές
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 100 ml παρθένο ελαιόλαδο
- 120 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 ½ λίτρο ζωμός ψαριού ή λαχανικών
- 2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ριζότο:
- 200 γρ. ρύζι CARNAROLI
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 100 ml παρθένο ελαιόλαδο
- 80 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 3 κουταλιές φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Πλένουμε τις σουπιές, τις καθαρίζουμε από τα εντόσθια και αφαιρούμε την πέτσα. Κόβουμε τα κεφάλια και τα πλοκάμια σε κομμάτια. Κόβουμε τις σουπιές σε οριζόντιες λωρίδες.
Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ελαφρά. Προσθέτουμε τα κεφάλια και τα πλοκάμια. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις σουπιές και εξακολουθούμε να σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό, τα φύλλα της δάφνης, αλάτι και λίγο πιπέρι.
Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε άλλη κατσαρόλα για το ριζότο.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι για μερικά λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να γίνει το ρύζι διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και μερικές κουταλιές από την κατσαρόλα με τις σουπιές.
Μόλις απορροφηθεί όλο το υγρό, ξαναρίχνουμε μερικές κουταλιές. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, προσθέτοντας κάθε φορά λίγη ποσότητα σάλτσας, αφήνοντας την μέχρι να απορροφηθεί εντελώς.
Ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε την παρμεζάνα.
Ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε το ριζότο αμέσως. Γαρνίρουμε με τον φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ελαφρά. Προσθέτουμε τα κεφάλια και τα πλοκάμια. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις σουπιές και εξακολουθούμε να σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό, τα φύλλα της δάφνης, αλάτι και λίγο πιπέρι.
Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε άλλη κατσαρόλα για το ριζότο.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι για μερικά λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να γίνει το ρύζι διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και μερικές κουταλιές από την κατσαρόλα με τις σουπιές.
Μόλις απορροφηθεί όλο το υγρό, ξαναρίχνουμε μερικές κουταλιές. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, προσθέτοντας κάθε φορά λίγη ποσότητα σάλτσας, αφήνοντας την μέχρι να απορροφηθεί εντελώς.
Ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε την παρμεζάνα.
Ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε το ριζότο αμέσως. Γαρνίρουμε με τον φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συμβουλές
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες σουπιές, που είναι καθαρισμένες και έτοιμες για μαγείρεμα.
Σερβίρεται ζεστό σαν κυρίως πιάτο ή ορεκτικό.
Συνοδεύεται με λευκό ξηρό κρασί.
StergioGΣερβίρεται ζεστό σαν κυρίως πιάτο ή ορεκτικό.
Συνοδεύεται με λευκό ξηρό κρασί.
0 Σχόλια