Sponsor

ATHENS WEATHER

Περσείδες: Η φαντασμαγορική βροχή από πεφταστέρια σήμερα το βράδυ

Πιστές οι Περσείδες στο Αυγουστιάτικο ραντεβού

Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων από μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση.
Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα.

«Χτυπάνε» την ατμόσφαιρα της Γης σε ύψος 100 χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η φωτεινή σφαίρα που σχηματίζουν κινείται με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των περίπου 200.000 χιλιομέτρων την ώρα...
Πρόκειται για ένα σύννεφο σωματιδίων που συναντιέται με τον πλανήτη μας κάθε χρόνο στα μέσα Αυγούστου σχηματίζοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της αστρονομίας. Είναι η βροχή των Περσειδών, μια φαντασμαγορική βροχή από πεφταστέρια, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν σήμερα μετά τα μεσάνυχτα και από την Ελλάδα οι λάτρεις του νυχτερινού ουρανού.
Οι Περσείδες είναι μικρά απομεινάρια που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος διασταυρώνεται με τη Γη μία φορά τον χρόνο τέτοια εποχή.
Τα μικροσκοπικά σωματίδια, που έχουν βάρος 1 γραμμαρίου, όταν αναφλέγονται ιονίζουν τα κοντινά στρώματα της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να σχηματίζουν μια φωτεινή σφαίρα μήκους 2 έως 3 μέτρων, αυτή την οποία ονομάζουν οι άνθρωποι «πεφταστέρι». Η τροχιά τους ξεκινά τον Ιούλιο, όμως σταδιακά η εμφάνισή τους πυκνώνει και ολοκληρώνεται περίπου στο τέλος του Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων, σήμερα το βράδυ τα σωματίδια αναμένεται να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ρυθμό περίπου 40 αντικειμένων την ώρα, ενώ ένας μικρός αριθμός τους θα κατορθώσει να φτάσει στην επιφάνεια της Γης.
Το αποψινό θέαμα θα μπορούν να απολαύσουν καλύτερα όσοι βρεθούν σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού, δηλαδή μακριά από κατοικημένες περιοχές
Αποκάλυψη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια