Το μυστηριώδες ον της λίμνης Χιάργκας Νούουρ στη Μογγολία

Ντάρια Ντενίσοβα 

Μια ομάδα Ρώσων ερευνητών επέστρεψε τελευταία από τις όχθες της λίμνης της Μογγολίας Χιάργκας Νούουρ (Khyargas Nuur). Οι Ρώσοι προσπάθησαν να διαλευκάνουν την προέλευση των ιχνών που περιοδικά εμφανίζονται στις όχθες της λίμνης αυτής. Μπορούν να ανήκουν σε ένα μεγάλο ερπετό.
Οι μεγάλες πατημασιές στις όχθες της Χιάργκας Νούουρ είχαν ανακαλυφθεί για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ‘80.
Κατά τα επόμενα έτη, οι γεωλόγοι είχαν στρατοπεδεύσει ακόμα μερικές φορές σ’ αυτή την περιοχή. Κάθε φορά είχαν δει αρκετές νησίδες από αρκετά φρέσκα ίχνη, που εκτείνονταν 1500 μέτρων από το νερό. Μάλιστα, μια νύχτα οι γεωλόγοι άκουσαν το βρυχηθμό που προέρχονται από τη μέση της λίμνης.

Οι εικασίες ότι τα ίχνη αυτά ανήκουν σε ζώο, που ζει στην ξηρά ή σε ανθρώπους απορρίφθηκαν. Οι όχθες της Χιάργκας Νούουρ είναι έρημες. Τα κατοικημένα σημεία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά απ’ εδώ και οι νομάδες με τα ζώα τους πολύ σπάνια έρχονται κοντά σ’ αυτή την τοποθεσία.

Ο συγγραφέας και κοινωνικός ακτιβιστής Ίγκορ Γκρίσιν μαζί με την ομάδα του επισκέφτηκε φέτος το καλοκαίρι τη λίμνη Χιάργκας Νούουρ για δεύτερη ήδη φορά. Την πρώτη φορά είχε έρθει εδώ το 2010. Να, τι λέει ο Ίγκορ Γκρίσιν:

- Την περασμένη φορά εκτός από ίχνη διαφόρων μεγεθών βρήκαμε οστά τα οποία δεν μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε ζώα της Μογγολίας. Αρκετά συχνά, πιάσαμε ψάρια με ίχνη κυνοδόντων. Εξάλλου, είναι γνωστό, ότι η λίμνη αυτή κατοικείται από ένα μόνο είδος που δεν έχει δόντια. Αυτό το έτος στο βυθό της λίμνης εντοπίσαμε ίχνη παρόμοια με εκείνα που είχαμε δει στην ξηρά.

Εκτός απ’ αυτό, στις όχθες ανακαλύφθηκαν ίχνη, σαν κάποιος τραβούσε πάνω στην άμμο κάποια φορτηγίδα ή βάρκα. Όμως, φορτηγίδες και βάρκες δεν έχουν από πού να εμφανιστούν στην Χιάργκας Νούουρ. Έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν ότι πρόκειται για τα ίχνη από τις πέτρες που θα μπορούσαν να κινηθούν από ζώα. Σκάβοντας στη βιβλιογραφία, διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι των αρχαίων υδάτινων πηγών κατάπιναν πέτρες - χωρίς αυτές δεν μπορούσαν να χωνέψουν το φαγητό.

Άρχοντας της Χιάργκας Νούουρ μπορεί να είναι ένα ζώο, το οποίο παρέμεινε στο έδαφος ακόμα την περίοδο πριν την εποχή των παγετώνων: στα νότια μέρη του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Ασίας, δεν υπόκεινταν όλα σε παγοποίηση. Η εικασία αυτή θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί από τις παρακολουθήσεις κάποιας νέας ομάδας επαγγελματιών επιστημόνων. Προς το παρόν όμως ο Ίγκορ Γκρίσιν δεν μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των μελών της αποστολής του, λες και οι έρημες και ακατοίκητες όχθες της λίμνης, που μοιάζουν με την επιφάνεια του Άρη, φοβερίζουν και απωθούν τους ανθρώπους.

- Όσο παράξενο και αν φαίνεται, όμως όλοι οι ζωολόγοι που ήθελαν να πάνε μαζί μας σ΄αυτή την περιοχή, την τελευταία στιγμή αρνήθηκαν να πάνε για διάφορους λόγους. Για να είμαι ειλικρινής, το μέρος αυτό δεν είναι πολύ φιλόξενο. Είχαμε την αίσθηση ότι όλα τα φυσικά φαινόμενα αντιδρούν στην παρουσία μας. Η περιοχή είναι πολύ ξηρή, αλλά μόλις σταματούσαμε εκεί, αμέσως άρχιζαν να πέφτουν βροχές και να μαίνονται καταιγίδες, διαρκείας 4 ημερών. Η διεξαγωγή της έρευνας στη λίμνη είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη ακόμη, λόγω των καταιγίδων και έντονων ριπών ανέμου, που μπορούν να σε παρασύρουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκεί, απ’ όπου δεν θα μπορέσεις απλώς να βγεις.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές δεν παραδίδονται και ελπίζουν ότι το επόμενο έτος θα τολμήσουν να επαναλάβουν την αποστολή μαζί με τους εκπροσώπους της επιστήμης.

greek.ruvr.ru

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια