Οι ΗΠΑ αποφασίζουν για τη Συρία- Στις 19.30 ανακοίνωση του Κέρι

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΗΠΑ-ΣΥΡΙΑ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την τελική απόφαση της Ουάσινγκτον σχετικά με την επέμβαση ή μη στη Συρία, ως απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να έκανε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με αμερικανική κυβερνητική πηγή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναμένεται να κάνει μια ανακοίνωση που αφορά τη Συρία σήμερα στις 12:30, ώρα Ουάσινγκτον (19:30 ώρα Ελλάδας).
Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις πιθανές επιλογές τους για το πώς θα αντιδράσουν στη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον πολιτών, με τα δεδομένα να είναι ρευστά, μετά την χθεσινή απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να απορρίψει το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική δράση.
Παράλληλα, μέσα στην ημέρα αναμένεται να παρουσιαστεί το μη απόρρητο μέρος της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών που αφορά τη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα.
Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται ακόμη και εντός των επομένων 24 ωρών και «θα καθορισθεί από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την βρετανική κυβέρνηση, έναν από στενότερους συμμάχους και φίλους», αλλά «οι αποφάσεις του προέδρου Ομπάμα θα καθορισθούν από τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος θεωρεί ότι διακυβεύονται σημαντικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ότι οι χώρες που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες για τα χημικά όπλα πρέπει να είναι υπόλογες», αναφέρεται στη δήλωση της εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. 
Το πισωγύρισμα της Βρετανίας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο στις ΗΠΑ οι οποίες βλέπουν ότι χάνουν έναν ισχυρό σύμμαχο. Μπορεί ο βρετανός πρωθυπουργός να δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως δεν προτείνει πόλεμο, αλλά πως στόχος μιας πιθανής επέμβασης θα είναι να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, ωστόσο το κοινοβούλιο είχε αντίθετη άποψη και δεν θέλησε να εμπλακεί η χώρα σε κάτι τέτοιο τουλάχιστον πριν να βγουν τα αποτελέσματα των επιθεωρητών του ΟΗΕ.
Οι αμερικανοί πολίτες, πάντως, φαίνονται διχασμένοι ως προς μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Έτοιμος για επέμβαση δηλώνει ο Ολάντ

Ωστόσο σταθερός στη θέση του είναι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουα Ολάντ ο οποίος δήλωσε σήμερα έτοιμος να προχωρήσει σε επίθεση κατά της Συρίας παρά την καταψήφιση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο της πρότασης για λήψη στρατιωτικής δράσης. «Η χημική σφαγή της Δαμασκού δεν πρέπει και δεν θα μείνει ατιμώρητη» ανέφερε ο Ολάντ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Όπως τόνισε η Γαλλία θέλει μια «αυστηρή δράση» αλλά ερωτηθείς για τον τύπο της παρέμβασης αρκέστηκε στο «όλες οι επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι». 
Σημειώνεται ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η χώρα του σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Σε θέση μάχης ο Άσαντ

Από την πλευρά τους οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ άρχισαν να παίρνουν θέσεις μάχης. Σύμφωνα με μαρτυρίες αντικαθεστωτικών οι δυνάμεις του Άσαντ απλώνουν τις συστοιχίες πυραύλων Scud με στόχο να προκαλέσουν χτυπήματα τα οποία θα είναι απάντηση σε ενδεχόμενη επίθεση με Τόμαχοκ που ενδέχεται να εκτοξευτούν από τα αμερικανικά καταδρομικά που βρίσκονται ανοιχτά της Συρίας. 
Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι είδαν να απομακρύνονται οι Scud από τη βάση της 155ης Ταξιαρχίας η οποία βρίσκεται στο δυτικό άκρο του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στη Χομς. Οι πύραυλοι αυτοί τοποθετήθηκαν καμουφλαρισμένοι σε φορτηγά που μετέφεραν ρουκέτες και άλλο εξοπλισμό. Η απομάκρυνση των πυραύλων από τους πρόποδες του όρους Καλαμούν, μιας από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές της Συρίας, φαίνεται ότι γίνεται στο πλαίσιο μιας περιορισμένης αναδιάταξης των οπλικών συστημάτων για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με διπλωμάτες από τη Μέση Ανατολή που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς. Οι αντάρτες υποστήριξαν επίσης ότι λόγω των επιδρομών τους σε κεντρικούς οδικούς άξονες παρεμποδίζουν την εκκένωση εκατοντάδων βάσεων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας που είναι διάσπαρτες στη χώρα.

Αντιπυραυλικά συστήματα αναπτύσσει το Ισραήλ

Το Ισραήλ ανέπτυξε αντιπυραυλικά συστήματα σήμερα στο Τελ Αβίβ την ώρα που η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να επιδιώκει το σχηματισμό ενός «διεθνούς συνασπισμού» για να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται ότι πραγματοποίησε το καθεστώς της Δαμασκού, μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.
Μια αντιπυραυλική συστοιχία αναπτύχθηκε το πρωί στην περιφέρεια του Τελ Αβίβ, πρόσθεσε ο ραδιοσταθμός των ενόπλων δυνάμεων. Ο ιστότοπος Ynet διευκρίνισε πως αυτό το σύστημα αναχαίτισης πυραύλων έχει αναπτυχθεί προς βορράν, προς την κατεύθυνση της γειτονικής Συρίας. Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες το βράδυ πως το Ισραήλ ανέπτυξε αντιπυραυλικά συστήματα για την περίπτωση που υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Κλείνοντας το παρόν άρθρο θα επανέλθουμε σε  αυτά που είχαν γραφεί στο defencnet,στο άρθρο της 29/8/2013 με τίτλο "Αναμένεται η τελική απόφαση των ΗΠΑ για τη Συρία", όπου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες και εκτιμήσεις του γράφοντος, υπολογίζεται ως πιθανότερη ώρα και ημέρα  έναρξης των επιχιρήσεων κατά της Συρίας από τις ΗΠΑ, το χρονικό διάστημα από 2200 της Παρασκευής 30 Αυγούστου 2013 έως τις 0400 του Σαββάτου 31 Αυγούστου 2013.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια