Sponsor

ATHENS WEATHER

«Διδάσκοντας» το ανθρωποειδές ρομπότ «ATLAS»

Έχει το όνομα του μυθικού Τιτάνα της αρχαιοελληνικής μυθολογίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της DARPA Robotics Challenge (DRC): ο Atlas θα είναι ο «συμπαίκτης» των επτά ομάδων που κατέφτασαν στα κεντρικά της Boston Dynamics έχοντας πρώτα «περάσει» από το Virtual Robotics Challenge (VRC).

Οι ομάδες αυτές έχουν περιθώριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 για να «διδάξουν» στο ATLAS τις κινήσεις που πρέπει να «μάθει» για να επιτύχει στην DRC. Στο πλαίσιο των δοκιμασιών, το κάθε ρομπότ που συμμετέχει θα πρέπει να
ολοκληρώσει με επιτυχία κάποιες «αποστολές», που σχετίζονται με τις συνθήκες που θα μπορούσαν να
χαρακτηρίζουν μία κατάσταση μεγάλης καταστροφής/ έκτακτης ανάγκης.  Οι επτά ομάδες δεν ξεκινούν από το μηδέν, καθώς, χάρη στα μοντέλα του DRC Simulator, οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία θα μπορούν να μεταφερθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στο ATLAS.
Πρόκειται για ένα από τα πλέον εξελιγμένα ανθρωποειδή ρομπότ που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Έχει ύψος 1,88 μέτρα και βάρος 150 κιλά. Στην ουσία αποτελεί το «σώμα» για τους ηλεκτρονικούς «εγκεφάλους» και «νευρικά συστήματα» που θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν οι ομάδες. Το λογισμικό και οι οδηγίες του ανθρώπου- χειριστή θα καθοδηγούν το σύνολο των τμημάτων που αποτελούν το ρομπότ, το οποίο είναι ικανό για μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων.
Στον «εξοπλισμό» του ATLAS συμπεριλαμβάνονται υπολογιστής ελέγχου σε πραγματικό χρόνο, 28 υδραυλικά ενεργοποιούμενες «αρθρώσεις», μία ποικιλία αισθητήρων (που περιλαμβάνουν LIDAR και stereo sensors) στο «κεφάλι» και δύο σετ χεριών, ένα από την iRobot και ένα από την Sandia National Labs.  Οι ομάδες θα λάβουν χρηματοδότηση από την DARPA και τεχνική υποστήριξη από την Boston Dynamics.
«Η Virtual Robotics Challenge ήταν ένα πεδίο δοκιμών για τη δυνατότητα των ομάδων να δημιουργήσουν λογισμικό ελέγχου ενός ρομπότ σε ένα υποθετικό σενάριο…τώρα αυτές οι 7 ομάδες θα δουν εάν οι βελτιωμένοι σε συνθήκες εξομοίωσης αλγόριθμοι μπορούν να λειτουργήσουν ένα πραγματικό μηχάνημα σε πραγματικά περιβάλλοντα» λέει σχετικά ο Γκιλ Πρατ, υπεύθυνος προγράμματος για την DRC.


 Ομάδες που επίσης προχωρούν στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά με τα δικά τους ρομπότ, είναι: Carnegie Mellon University, National Robotics Engineering Center – CHIMP, Drexel University – Hubo, NASA Jet Propulsion Laboratory – RoboSimian, NASA Johnson Space Center – Valkyrie, SCHAFT Inc., Virginia Tech – T.H.O.R.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια