Ο ρωσικός ανιχνευτής ψέματος που θα ζήλευαν ακόμα και τα φιλμ επιστημονικής φαντασίας…

1b219d028db58380fdfd8d4f0bd4cf2f M Ο ρωσικός ανιχνευτής ψέματος που θα ζήλευαν ακόμα και τα φιλμ επιστημονικής φαντασίας...Η σημαντικότερη τεχνογνωσία του ρώσικου «πολύγραφου» είναι ότι ο άνθρωπος που περνάει τη δοκιμασία, δεν μπορεί ούτε καν να μαντέψει ότι ανιχνεύεται.

Η κύρια διαφορά μεταξύ της εξελιγμένης ρώσικης συσκευής από τα ανάλογα μηχανήματα, είναι ότι ο «πολύγραφος» νέας γενιάς, ανιχνεύει χωρίς επαφή, αλλά με φωνητική επικοινωνία, εξηγεί ο



πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου,Βλαντίμιρ Σάβτσενκο. «Ο κλασσικός ανιχνευτής ψεύδους λειτουργεί με την εγκατάσταση αισθητήρων στο σώμα του ελεγχόμενου ατόμου. Διαδικασία, η οποία από μόνη της προκαλεί εκνευρισμό. Δηλαδή, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη ότι ο άνθρωπος αυτός είναι αγχωμένος και μπορεί για το λόγο αυτό, το αποτέλεσμα να μην βγει αξιόπιστο. Η δική μας συσκευή, δεν έχει καλώδια για επαφή με τη συσκευή. Αρκεί ένας υπολογιστής και ένα μικρόφωνο».

Το λογισμικό, καταγράφει την ανθρώπινη ομιλία, και δίνει αμέσως στην οθόνη ένα γράφημα, στο οποίο ο εμπειρογνώμονας βλέπει αν το εξεταζόμενο πρόσωπο έχει αυτοπεποίθηση ή όχι. Αν το γράφημα δεν υπερβαίνει την «πράσινη λωρίδα», ο ανιχνευόμενος είναι ήρεμος, αν περνάει το όριο, το υποκείμενο της έρευνας είναι νευρικό. Οπτικά και ακουστικά δεν τίθεται θέμα εκνευρισμού. Το πρόγραμμα όμως ανιχνεύει την παραμικρή αλλαγή στη φωνή.

Εργαλείο στα χέρια της αντιτρομοκρατικής και των τραπεζών

Αυτή η εφεύρεση θα πρέπει να ενδιαφέρει κυρίως τις υπηρεσίες ασφαλείας. Για τον έλεγχο για παράδειγμα, των τρομοκρατικών ενεργειών μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Είναι έτοιμοι οι τρομοκράτες πραγματικά να ανατινάξουν τους ομήρους, ή μπλοφάρουν; Η συσκευή είναι πολύ πιθανόν να προσελκύσει την προσοχή και των τραπεζιτών. Σήμερα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να ελέγξουν το πιστωτικό ιστορικό των πελατών τους. Παράλληλα, προκύπτουν συνεχώς νέα συστήματα που αποκρύπτουν τις σκανδαλώδεις φήμες, για να πάρουν δάνειο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Αν όμως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, «τρέξει» το πρόγραμμα των καθηγητών από το Νίζνι Νόβγκοροντ, θα μπορούν να αποκαλύπτουν τα ψέματα του (δυνητικού) πελάτη, πιο γρήγορα.

«Τώρα ετοιμάζουμε μια έκδοση για κινητά τηλέφωνα», είπε ο καθηγητής του τμήματος μαθηματικών και επιστήμης υπολογιστών, Ντμίτρι Ακάτιεφ. «Σήμερα, ένας κοινός τύπος απάτης είναι μια κλήση που να αναφέρει ότι ο γιος ή ο αδελφός σας, έχει παραβιάσει τον ΚΟΚ και το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με χρήματα. Το σήμα από το πρόγραμμα αναγνωρίζει αν ο συνομιλητής σας είναι σε υπερβολική διέγερση και σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα σας. Έτσι, σαν αποτέλεσμα της ανίχνευσης χωρίς επαφή, θα αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης».

Πηγή: nonews-news.blogspot.gr

StergioG-stamp

diavasame

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια