Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ναό 2750 χρονών



Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει έναν 2750 χρονών ναό κοντά στην Ιερουσαλήμ, μαζί με κεραμικά και πήλινα ειδώλια που υποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν η αρχική βάση για μια λατρεία ή τελετουργικό, δήλωσε την Τετάρτη η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων .





Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο στο Τελ Motza, περίπου 3 μίλια (5 χιλιόμετρα) δυτικά της Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για εργασίες σε ένα νέο τμήμα της εθνικής οδού.

Το τελετουργικό κτίριο στο Τελ Motza είναι ασυνήθιστο και εντυπωσιακό για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ερείπια των τελετουργικών κτιρίων της περιόδου στην Ιουδαία, από την εποχή του πρώτου ναού, μας αναφέρουν οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι της ανασκαφής Άννα Eirikh, Hamoudi Khalaily και Σουα Kisilevitz.

Η Βίβλος λέει ότι ο πρώτος ναός χτίστηκε στην Ιερουσαλήμ από τον Σολομώντα, γιο του βασιλιά Δαβίδ, και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η κατασκευή έγινε τον 10ο αιώνα π.Χ. Ο διευθυντής της ανασκαφής μας λέει ότι στο Τελ Motza ο ναός θα πρέπει να ήταν ενεργός σε μια εποχή πριν από τις θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλο το βασίλειο, στο τέλος της μοναρχικής περιόδου (κατά τη στιγμή Εζεκία και Ησαΐα), ο οποίος κατήργησε όλους τους τελετουργικούς χώρους, συγκεντρώνοντας τελετουργικές πρακτικές αποκλειστικά στο ναό στην Ιερουσαλήμ.



Το Motza θεωρήθηκε να συνδέεται με τον αρχαίο οικισμό που ονομάζεται "MOZAH" στο βιβλίο του Ιησού του Ναυή. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εργασίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μεγάλη δομή με αποθήκες και μια σειρά από σιλό, και είπαν ότι η δομή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια μονάδα αποθήκευσης για τις προμήθειες σιτηρών της Ιερουσαλήμ.

Η δομή που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έχει τεράστια τείχη και μια μεγάλη, ανατολική είσοδο, που σύμφωνα με την παράδοση της ναοδομίας κατά τη χρονική στιγμή της ανατολής του Ήλιου οι ακτίνες θα φωτίζουν πρώτα το αντικείμενο που είναι τοποθετημένο στο εσωτερικό του ναού και συμβολίζει τη θεία παρουσία.

Στο εσωτερικό του ναού, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα τετράγωνο βωμό, με ένα χώρο προσωρινής αποθήκευσης των τελετουργικών αντικειμένων. Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται θραύσματα κεραμικής, δισκοπότηρα, διακοσμημένα βάθρα, και δύο τύπων ειδωλίων κεραμικής. Μερικά από τα ειδώλια εκπροσωπούν ζώα - κυρίως άλογα με λουριά, ενώ άλλα ήταν ανθρωπόμορφα κεφάλια με μαλλιά και καπέλα επίπεδα. Τέτοιες φιγούρες υπαινίσσονται την επιρροή του πολιτισμού των παράκτιων Φιλισταίων.

Τα εύρηματα της ιερής δομής, μαζί με τα συνοδευτικά ιερά σκεύη, και κυρίως η σημαντική εμφανής επιρροή στα ανθρωπόμορφα ειδώλια, εξακολουθούν να απαιτούν εκτεταμένη έρευνα είπαν οι αρχαιολόγοι.



StergioG-stamp

diavasame

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια