Η παχυσαρκία προβλέπεται από το... μαιευτήριο

Νέα μέθοδος δείχνει αν ένα νεογέννητο θα έχει πρόβλημα με το βάρος του σε παιδική ηλικία

Η παχυσαρκία προβλέπεται από το... μαιευτήριο

Θοδωρής Λαΐνας

H νέα μέθοδος προβλέπει αν το μωρό θα αντιμετωπίσει αργότερα προβλήματα με το βάρος του

Βρετανοί ειδικοί ανέπτυξαν μια μέθοδο η οποία, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να δείξει αν ένα νεογέννητο είναι πιθανό να αναπτύξει παιδική παχυσαρκία. Η γνώση αυτή αναμένεται να είναι πολύτιμη για τους γονείς οι οποίοι θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να δράσουν προληπτικά.



Οι δείκτες

Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα στη Φινλανδία τα οποία είχαν γεννηθεί το 1986. Επίσης μελέτησαν τα ευρήματα δύο προηγούμενων ερευνών που περιελάμβαναν 1.053 παιδιά στην Ιταλία και 1.032 παιδιά στις ΗΠΑ. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι o έλεγχος απλών παραμέτρων μπορεί να αποκαλύψει αν ένα νεογέννητο θα αναπτύξει παχυσαρκία στην παιδική του ηλικία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το βάρος του νεογέννητου και το αν η μητέρα του είναι καπνίστρια αρκούν για να γίνει μια αρκετά ακριβής πρόβλεψη σχετικά με τις πιθανότητες που έχει το παιδί να αντιμετωπίσει λίγα χρόνια αργότερα προβλήματα παχυσαρκίας. Μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι τα προβλήματα με το βάρος σχετίζονται άμεσα με γενετικούς παράγοντες αλλά αποδείχθηκε ότι μόλις μια στις δέκα περιπτώσεις παχυσαρκίας έχει γονιδιακή βάση.

Η παχύσαρκη «εξίσωση»

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση παχυσαρκίας είναι γνωστοί αλλά για πρώτη φορά εισάγονται στο σύνολό τους σε μια εξίσωση. «Η εξίσωση βασίζεται σε δεδομένα που είναι απλό και εύκολο να αποκτηθούν από την πρώτη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί. Πιστεύουμε ότι με τη μέθοδο που αναπτύξαμε μπορούμε να προβλέψουμε με ποσοστό επιτυχίας 80% αν ένα παιδί θα αντιμετωπίσει προβλήματα παχυσαρκίας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος γιατί από τη στιγμή που ένα παιδί θα εμφανίσει παχυσαρκία θα είναι δύσκολο να χάσει βάρος. Το μήνυμα είναι απλό. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά και να τους παρέχονται οι κατάλληλες συμβουλές» αναφέρει ο καθηγητής Φίλιπ Φρόγκουελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια