Ποιός έκανε τελικά την κυβερνοεπίθεση στο ΥΠΟΙΚ;

image.ashx 16 Ποιός έκανε τελικά την κυβερνοεπίθεση στο ΥΠΟΙΚ;Ήταν οι Anonymous εκείνοι που πραγματοποίησαν την πρόσφατη μεγάλη κυβερνοεπίθεση στο υπουργείο Οικονομικών – με αποτέλεσμα την πρωτοφανή διαρροή απόρρητων εγγράφων – ή άγνωστοι δράστες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τους Anonymous ως αντιπερισπασμό;

Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση, καθώς όπως διαπιστώθηκε, οι υπολογιστές από τους οποίους εκλάπησαν τα



συγκεκριμένα αρχεία δεν ήταν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο.

Eντολή για ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης έδωσε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαρ. Λακαφώσης.

Ο εισαγγελέας ζητάει με την παραγγελία του, να εντοπιστούν άμεσα τα ηλεκτρονικά ίχνη των υπαιτίων για την υπόθεση και να του αποσταλεί ,ακόμη και εντός της ημέρας, δικογραφία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Έθνους”, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα υποκλοπής μέσα στο υπουργείο, που έχει πρόσβαση στους διαβαθμισμένους υπολογιστές.

Η κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Αρχικά η διαρροή εμφανίστηκε ως επίθεση των Anonymous στα ψηφιακά αρχεία.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο μήνυμά τους οι άγνωστοι hackers, η πρόσβαση τους κατέστη δυνατή μέσω αδυναμίας που επηρεάζει τα γνωστά SAP συστήματα, που δεν έχει ακόμα επιδιορθωθεί από την εταιρεία (0day).

Επιπλέον ανέφεραν ότι απέκτησαν πρόσβαση σε εσωτερικούς εξυπηρετητές (servers) IBM ενώ οι απλοί κωδικοί πρόσβασης που εμφάνισαν οι χρήστες, μάλλον αφορούν στοιχεία πρόσβασης σε εσωτερικά συστήματα και βάσεις δεδομένων.

Στο μήνυμα που είχαν αναρτήσει οι χάκερς τονιζόταν ότι πρόκειται για διαμαρτυρία “για το νέο πακέτο των οικονομικών μέτρων λιτότητας ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται να παρατείνουν την ύφεση στην Ελλάδα”, ενώ καλούσαν τους έλληνες πολίτες να επαναστατήσουν όσο μπορούν.

Σύμφωνα με “Τα Νέα”, τα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνουν αποκρυπτογραφημένα τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών, έγγραφα για τα ομόλογα, τις ελληνικές τράπεζες, το υπουργείο Μεταφορών, τον ΟΣΕ, το υπουργείο Παιδείας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και άλλες υπηρεσίες.



Τα έγγραφα αυτά χρονολογούνται από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και πριν από λίγες ημέρες.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσαν στο “Έθνος” ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν ήταν σκαναρισμένα, γεγονός που αρχικά έβαλε σε περίσκεψη τις Αρχές.

Οι πηγές επιβεβαιώνουν ότι δεν προηγήθηκε ψηφιακή υποκλοπή και πως “η αναφορά στους χ-ακτιβιστές Anonymous έγινε εκ του πονηρού και για να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές”.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια