Ασπιρίνη εναντίον καρκίνου του ήπατος

Μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και θνησιμότητας εξαιτίας της

Ασπιρίνη εναντίον καρκίνου του ήπατος

Ειρήνη Βενιού

Παρά τα νέα ευρήματα που ενισχύουν την προστατευτική δράση της ασπιρίνης, η λήψη του φαρμάκου σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλει να γίνεται πολύ προσεκτικά καθώς μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα όπως π.χ. γαστρορραγίες

«Ασπίδα» ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του ήπατος αλλά και στον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο αποτελεί η ταπεινή ασπιρίνη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.



Από τη μελέτη των ειδικών του Τμήματος Επιδημιολογίας και Γενετικής του Καρκίνου, στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, προέκυψε ότι οι εθελοντές που δήλωναν πως λάμβαναν ασπιρίνη τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, για διάστημα ενός έτους, αντιμετώπιζαν κατά 49% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της πιο κοινής μορφής καρκίνου του ήπατος και κατά 50% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μέσα σε διάστημα 10 ετών λόγω χρόνιας ηπατικής νόσου, συγκριτικά με όσους δεν κατέφευγαν στο λευκό χαπάκι.

Η μελέτη

Με τη βοήθεια ερωτηματολογίων οι ερευνητές παρακολούθησαν τη χρήση του παυσίπονου που έκαναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών συνολικά 300.000 άτομα ηλικίας 50-71 ετών. Στη συνέχεια συνέδεσαν τα στοιχεία αυτά με δεδομένα που αφορούσαν περιπτώσεις καρκινοπαθών και θανάτων, τα οποία είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10-12 ετών.

«Η ασπιρίνη, όταν λαμβάνεται αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με άλλα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) παρουσιάζει προστατευτική δράση ως προς την εμφάνιση της νόσου και την πιθανότητα θανάτου από αυτήν» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης η οποία παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «JournaloftheNationalCancerInstitute»,δρ Βίκραντ Σαχασραμπούτχε.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας, βασισμένη σε επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ λήψης ΜΣΑΦ και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος αλλά και του κινδύνου θανάτου από τη νόσο» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ναι μεν, αλλά…

Από την άλλη πλευρά, σε άρθρο σχολιασμού στο ίδιο έντυπο οι ερευνήτριες Ίσρα Λέβι και Καρολάιν Πιμ από το Πανεπιστήμιο της Οττάβα αναφέρουν: «Οι ερευνητές έκαναν μια πολλά υποσχόμενη παρατήρηση μέσα από μια μεγάλης κλίμακας μελέτη, σύμφωνα με την οποία η χρήση της ασπιρίνης ή άλλων ΜΣΑΦ φάνηκε να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και θανάτου λόγω χρόνιας ηπατικής νόσου».

Ωστόσο οι ερευνήτριες εφιστούν την προσοχή. Οπως γράφουν «ο ενθουσιασμός στον επιστημονικό κόσμο παραμένει μετριασμένος. Και αυτό διότι τα ΜΣΑΦ, συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης, σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα γαστρεντερικής αιμορραγίας και για τον λόγο αυτόν οι συστάσεις των ειδικών θα πρέπει να γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια