Βίκυ Σοροβίγκα
Είναι γεγονός ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί μια γλυκιά περίοδο της γυναίκας. Ένα άγχος που δημιουργείται κατά την περίοδο αυτή, είναι η διατροφή, τα κιλά και το βάρος του σώματος. Μια εγκυμονούσα θα πρέπει να αποδεχτεί ότι το σώμα της θα αλλάξει και στη συνέχεια θα επανέλθει. Αν αποβάλλει την εμμονή με το βάρος της, χωρίς αυτό να σημαίνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, τότε θα αναπτυχθεί σωστά το έμβρυο μέσα στα πλαίσια μιας υγιεινής
διατροφής. Τα 3 θρεπτικά συστατικά που δεν πρέπει να εκλείπουν από το διαιτολόγιο είναι ο σίδηρος,το φυλλικό οξύ και το ασβέστιο.
Οι τροφές οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην πρόσληψη σιδήρου είναι τα ζωικά τρόφιμα,το κόκκινο κρέας, το ψάρι και το κοτόπουλο. Είναι σημαντική η κατανάλωση αυτών, αφού ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς.
Φυλλικό οξύ βρίσκουμε σε πράσινα φυλλώση λαχανικά, σε όσπρια καθώς και σε εμπλουτισμένα δημητριακά. Είναι απαραίτητο γιατί αναπτύσσεται σωστά ο νευρικός σωλήνας του βρέφους και αποφεύγεται ο σύνδρομος Down.
Έχει αποδειχτεί ότι οι ανάγκες της εγκύου για ασβέστιο είναι αυξημένες, τόσο για να καλύψει τις ανάγκες του βρέφους,όσο και να αναπληρώσει τα αποθέματα του οργανισμού της. Η κατανάλωση 3-4 μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα είναι ικανή για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες για ασβέστιο. Το ιδανικό θα ήταν 1 ποτήρι γάλα και 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 40γρ τυρί. Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η κατανάλωση αυτή,τότε συστήνονται συμπληρώματα ασβεστίου.
Έτσι λοιπόν,αυτό που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία αλλά χωρίς υπερβολές και τάσεις λαιμαργίας. Σε περίπτωση που είναι έντονη η λαιμαργία,καλό θα ήταν να προτιμάται γλυκά,όπως το γλυκό του κουταλιού,μία σοκολάτα ή ένα παγωτό..Τέλος,μην ξεχνάτε πως η ελαφριά άσκηση φυσικής δραστηριότητας ,θα οδηγήσει σε ένα εύκολο τοκετό.




0 Σχόλια