ΗΠΑ και Ισραήλ ορκίζονται: «Όπως συντρίψαμε τον ISIS θα συντρίψουμε και τη Χαμάς» - Κάλεσμα μουσουλμάνων σε παγκόσμια τζιχάντ

«Χαμάς σημαίνει ISIS» επανάλαβε ο Νετανιάχου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Άντονι Μπλίνκεν, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να τον διαβεβαιώνει για τη διαρκή στήριξη των ΗΠΑ. Παγκόσμια ανησυχία για το παναραβικό κάλεσμα της Χαμάς. 


Από το Τελ Αβίβ πρώτο σταθμό της έκτακτης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει τη βασιλεία του τρόμου της Χαμάς» η οποία όπως είπε έχει μία και μόνο ατζέντα «να καταστρέψει το Ισραήλ και να δολοφονήσει Εβραίους». 

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του επιτέθηκε εκ νέου στη Χαμάς, λέγοντας ότι «έχει αποδειχθεί εχθρός του πολιτισμού», απαριθμώντας τις βιαιότητες που διέπραξαν τα μέλη της τις τελευταίες ημέρες.
 Νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, είπε ότι η πολιορκία της Γάζας δεν θα τελειώσει μέχρι να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι. «Δεν θα ανοίξει κανένας ηλεκτρικός διακόπτης, κανένας κρουνός νερού και δεν θα μπει κανένα φορτηγό καυσίμων μέχρι να απελευθερωθούν οι απαχθέντες» διεμήνυσε. 

 Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι η χώρα κατάφερε να αναγνωρίσει 97 άτομα που είχαν συλληφθεί ως όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο Σάββατο (7.10). Η Χαμάς λέει ότι έχει κρύψει τους ομήρους σε «ασφαλή μέρη και σήραγγες» στη Γάζα, απειλώντας να τους σκοτώσει, εάν βομβαρδιστούν σπίτια πολιτών χωρίς προειδοποίηση. Παράλληλα αποκάλεσε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Τζιχάντ», καλώντας τους απανταχού Μουσουλμάνους σε ιερό πόλεμο 

 Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά η πολιτική ηγεσία δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως». Ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις προετοιμάζονται για μία χερσαία επίθεση, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη η απόφαση. 

 Το Ισραήλ που έχει ήδη απαντήσει με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και ευρείας κλίμακας «πλήγματα» σε στόχους της Χαμάς, έχει καλέσει περίπου 360.000 εφέδρους του στρατού και έχει απειλήσει με μία άνευ προηγουμένου απάντηση στην αιματηρή, ευρείας κλίμακας εισβολή της Χαμάς το περασμένο Σάββατο (7/10). Ισραηλινά αεροσκάφη σφυροκόπησαν στόχους στη Γάζα ως αντίποινα για την επίθεση του περασμένου Σαββάτου (7/10) από μέλη της Χαμάς που παραβίασαν τον φράχτη των συνόρων που περικλείει τον θύλακα και εισέβαλλαν σε πόλεις και χωριά, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, τραυματίζοντας πάνω από 2.700 και κρατώντας δεκάδες ομήρους, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Οι νεκροί στη Γάζα είναι περισσότεροι από 1.300, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν έχει αυξηθεί σε 383.000.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια