Η Κίνα εξάγει… αυταρχισμό στην Αφρική

Εχοντας ιδρύσει σχολή εκπαίδευσης ηγετών στην Τανζανία, βασισμένη στα πολιτικά διδάγματα της ταύτισης κόμματος και κράτους, το Πεκίνο αποπειράται να αυξήσει την επιρροή του στην αφρικανική ήπειρο


Στις 23 Αυγούστου του 1965, υπόμνημα της CIA, που αποχαρακτηρίστηκε το 2004, έγραφε: «Ο απώτερος στόχος του Πεκίνου στην Αφρική είναι να εγκαθιδρύσει κομμουνιστικά καθεστώτα υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Προσώρας αλλά και στο εγγύς μέλλον, ωστόσο, οι Κινέζοι εργάζονται για τον περιορισμό ή την αποδυνάμωση των φιλοδυτικών και φιλοσοβιετικών επιρροών και να υποδαυλίσουν την άνοδο των ριζοσπαστικών εθνικιστικών καθεστώτων, φιλικών προς την κομμουνιστική Κίνα».

Το οκτασέλιδο υπόμνημα, στη συνέχεια, αναλύει εις βάθος τις προσπάθειες της Κίνας να επιβληθεί στην Αφρική –στον λεγόμενο, τότε, Τρίτο Κόσμο– στον απόηχο του ψυχροπολεμικού κλίματος Σοβιετικής Ενωσης – Δύσης, αλλά και τους ενδοκομμουνιστικού διαξιφισμούς Μόσχας – Πεκίνου. Οι μεταπολεμικές μεγάλες δυνάμεις είχαν, έτσι κι αλλιώς, βάλει στο στόχαστρο κάθε χώρα που είχε ανάγκη την ανάπτυξη – η Δύση, βέβαια, με το αποικιοκρατικό της παρελθόν, είχε πατήσει το πόδι της στην αφρικανική ήπειρο αιώνες πριν από τον 20ό.

Στην ανάλυση περί της Τανζανίας, ειδικότερα, με την οποία το Πεκίνο έχει από ετών αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις, το υπόμνημα της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουάσιγκτον αναφέρει: «Οι Κινέζοι διατηρούν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση της Τανζανίας, παρέχοντάς της οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, ενώ ιδιαίτερα στενή συνεργασία είχαν με τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία της κυβέρνησης. Η Τανζανία και η κομμουνιστική Κίνα έχουν ορισμένους κοινούς στόχους, όπως η υποστήριξη των ριζοσπαστών σε Κονγκό και Μοζαμβίκη».

Αφρική: Την ανάγκην… φιλοτιμίαν ποιουμένη

Έκτοτε, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της Ιστορίας. «Για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, οι αφρικανικές χώρες στρέφονται στη λήψη ξένης βοήθειας. Είναι δύσκολο να συζητήσουμε την Αφρική και την εξωτερική βοήθεια χωρίς να αναφερθούμε στην Κίνα. Στον κόσμο της ανάπτυξης, η Κίνα έχει στρέψει την προσοχή και τους πόρους της στην αφρικανική ήπειρο. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αύξησε σημαντικά τις επενδύσεις και ενίσχυσε τις υπάρχουσες σχέσεις με τα αφρικανικά έθνη. Μόνο κατά τη δεκαετία του 1990, το εμπόριο Κίνας-Αφρικής αυξήθηκε κατά 700%. Η Τανζανία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που λαμβάνει κινεζική προσοχή», έχει γράψει η Λούσι Τζέντρι του West Washington University σε πρόσφατη μελέτη της.

Το Πεκίνο εξακολουθεί να διατηρεί στενούς δεσμούς με το Νταρ ες Σαλάμ. Μάλιστα, ήδη από το 2022 έχει εγκαινιάσει το Mwalimu Julius Nyerere School of Leadership στην Κιμπάχα, 40 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Τανζανίας, που χρηματοδοτήθηκε από τα έξι κυβερνώντα κόμματα των χωρών της Νότιας Αφρικής. Η πρόσθετη υποστήριξη (σ.σ. 40 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες) προήλθε από το κυβερνών κόμμα στο Πεκίνο μέσω του Τμήματος Διεθνών Συνδέσμων, της γραφειοκρατικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την προώθηση της κινεζικής ιδεολογίας στο εξωτερικό και της διακομματικής διπλωματίας», όπως έχει γράψει ο Κέστερ Κεν Κλόμεγκα, ανεξάρτητος ερευνητής και σύμβουλος αφρικανικών υποθέσεων στη Ρωσία και την Ευρασιατική Ενωση. Τα έξι κυβερνώντα κόμματα που αναφέρει η συγκεκριμένη ανάλυση είναι εκείνα της Νοτίου Αφρικής, της Μοζαμβίκης, της Αγκόλας, της Ναμίμπια, της Ζιμπάμπουε και, φυσικά, της Τανζανίας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια