Sponsor

ATHENS WEATHER

«Είχαμε εντοπίσει τις αστοχίες του συστήματος, αλλά…»

Τα πορίσματα του «Ιανού» που έμειναν στο συρτάρι και τα συστήματα διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης που, αν εφαρμόζονταν, θα μπορούσαν να έχουν μετριάσει σημαντικά τις συνέπειες του καταστροφικού περάσματος του «Daniel»


Ένας ολόκληρος μηχανισμός, ο οποίος αν λειτουργούσε στην Ελλάδα, θα είχε προβλέψει, προειδοποιήσει και προετοιμάσει σε μεγάλο βαθμό τον κρατικό μηχανισμό, φαίνεται πως είναι εξαφανισμένος από την εργαλειοθήκη της Πολιτικής Προστασίας όσον αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα. Ο «Ιανός», που χτύπησε (και) την Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020 με ύψος βροχής 213 χιλιοστά, άφησε πίσω του τρεις νεκρούς και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, αλλά και μία παρακαταθήκη πορισμάτων και προτάσεων διαχείρισης τέτοιων φαινομένων που, ως φαίνεται, δεν βρήκαν ακόμα πεδίο εφαρμογής. 

Γνώριζαν τις αστοχίες του υφιστάμενου συστήματος 

«Ολοι κάνουμε προσπάθειες, ο καθένας από την πλευρά του, και μένουν στα συρτάρια», λέει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Τεχνικής Υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Λάμπρος Βασιλειάδης -– μέλος ομάδας εμπειρογνωμόνων που είχαν αναλάβει τη διερεύνηση του «Ιανού» μετά την καταστροφή.

Την αρμοδιότητα για τη διαχείριση είχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως εκ τούτου στην πραγματογνωμοσύνη καλούνταν να προβεί σε ενέργειες για τον έλεγχο και τη συντήρηση των υφιστάμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, διασφαλίζοντας τη λειτουργία τους και ενδεχομένως προγραμματίζοντας την κατασκευή νέων. «Το δικό μας κομμάτι ήταν να εντοπίσουμε τις αστοχίες του συστήματος», λέει ο κ. Βασιλειάδης. «Τις εντοπίσαμε. Τι έγινε με αυτές δεν το γνωρίζω», επισημαίνει. 

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διοικήσεις στα ποτάμια και άρα υπάρχουν και αντικρουόμενα συμφέροντα. Ποιος θα καθορίσει τι πρέπει να γίνει;

Από την προσομοίωση των επιστημόνων κατά τη μελέτη του «Ιανού» δημιουργήθηκαν υδραυλικοί δείκτες που έδειχναν την αντοχή των υφιστάμενων κατασκευών. Τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν τότε ποίκιλλαν ανάλογα με την περιοχή και τη μορφολογία της και περιελάμβαναν στενώσεις κοιτών ποταμών, αναχώματα που έπρεπε να πέσουν και δεν έπεσαν κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αντίστοιχα προβλήματα διερευνώνται και σήμερα, τρία χρόνια μετά, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel». «Στον Παλαμά, που πνίγηκε τώρα, πιθανώς να υπήρχαν κάποια αναχώματα που δεν είχαν πέσει, όπως θα έπρεπε. Αυτό είναι υπό διερεύνηση, αλλά υπήρχαν τέτοια φαινόμενα που είχαμε δει στην Καρδίτσα επί “Ιανού”, για τα οποία μας είχαν διαβεβαιώσει ότι είχαν πέσει, αλλά διαπιστώσαμε το αντίθετο, και ήταν αυτά που δημιούργησαν προβλήματα υδραυλικά, συνεπώς και πλημμύρα», εξηγεί ο κ. Βασιλειάδης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια