Η φοροδιαφυγή θα εκλείψει όταν και αν καταργηθεί το ρευστό!


Το είχε πει με χαρακτηριστική σαφήνεια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αλλά πέρασε σχεδόν στο ντούκου

Οι Ελληνες δηλώνουν συνολικά εισοδήματα 80 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, δαπανούν 140 δισ. ευρώ. Αυτά τα 60 δισ. που είναι σαφώς μαύρα και αδήλωτα, αν υπολογιστούν με έναν μέσο συντελεστή φορολόγησης 30%, σημαίνουν απώλεια φόρων για το κράτος 18 δισ. ετησίως ή το 32% των συνολικών φόρων που εισπράττει το κράτος.

Τα νούμερα αυτά είναι κόλαφος αν σκεφτεί κανείς τι θα μπορούσε να επωφεληθεί η κοινωνία αν το κράτος κατάφερνε να τα μαζέψει!

Το ξέρω ότι όλες οι κυβερνήσεις από συστάσεως του ελληνικού κράτους είχαν μόνιμο πονοκέφαλο με τη φοροδιαφυγή, η οποία ανθεί όσα εμπόδια και νόμους κι αν βάζει το κράτος.

Μοιάζει το φαινόμενο με Λερναία Υδρα που κόβοντας ένα κεφάλι φυτρώνουν δύο. Και αν αναρωτιέστε ποιοι είναι τα κορόιδα τελικά που πληρώνουν κανονικά τους αναλογούντες φόρους από τα εισοδήματά τους, αυτοί δεν είναι άλλοι από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις μεγάλες σοβαρές Ανώνυμες Εταιρείες και τις εισηγμένες στο Χ.Α.

Ολοι οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως εργολάβοι οικοδομών, γιατροί, δικηγόροι, τεχνίτες πάσης φύσεως κ.λπ., όπως διαπιστώνουμε στις καθημερινές συναλλαγές μας, του δίνουν και καταλαβαίνει... Σπάνια θα βρεθεί κάποιος να αρνηθεί να πληρωθεί χωρίς απόδειξη, ενώ η συντριπτική πλειονότητα έχει ως κανόνα την ώρα της πληρωμής να ενημερώνει τόσο με ΦΠΑ, τόσο χωρίς ΦΠΑ!

Ενα δίλημμα προς τον καταναλωτή, 120 ευρώ με απόδειξη, 100 χωρίς απόδειξη, στο οποίο η συντριπτική πλειονότητα υποκύπτει.

Το τελευταίο διάστημα, επίσης, όπου έχει πάρει μπροστά το real estate, επανήλθε ο κανόνας άλλων εποχών και ο πωλητής είτε είναι ιδιώτης είτε εργολάβος απαιτεί να φαίνονται μόνο αυτά που προβλέπονται από τις αντικειμενικές τιμές, ενώ τα επιπλέον, εκτός συμβολαίου, μαύρα λεφτά που δίνονται ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις και το 50% της αντικειμενικής τιμής.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται και πού κρύβεται όλο αυτό το μαύρο χρήμα. Προφανώς ένα μικρό τμήμα «ασπρίζει» με πληρωμές σε ρευστό σε καθημερινές συναλλαγές, από το σούπερ μάρκετ, το βενζινάδικο, το εστιατόριο, τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τις ενδοεπαγγελματικές συναλλαγές. Για τους κατέχοντες μαύρο χρήμα το πλαστικό χρήμα είναι άγνωστο και απευκταίο.

Τα υπόλοιπα, και σαφώς το μεγαλύτερο μέρος, βρίσκονται σε χρηματοκιβώτια, θυρίδες, στρώματα και μακριά από τράπεζες όπου οι καταθέσεις πάνω από 5.000 ευρώ χτυπούν καμπανάκι και πρέπει να αποδειχτούν η πηγή και ο λόγος προέλευσης! Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής φυσικά δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς απασχολεί όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και ψάχνουν τρόπους περιστολής. Αλλά με νόμους και αυστηροποίηση των ποινών δεν είδαμε και σημαντικά αποτελέσματα.

Η αύξηση της χρήσης των καρτών τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια πως αύξησε τη φορολογητέα ύλη και τις εισπράξεις φόρων, αλλά τα περιθώρια, όπως επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, είναι ακόμα πάρα πολλά. Θεωρητικά, αν θα μπορούσε να συλληφθεί όλη η φοροδιαφυγή, θα είχαμε αυτόματα αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν 10%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους τους υπόλοιπους που τώρα απλώς αποτελούν τα υποζύγια.

Ακόμα και το γεγονός που έγινε γνωστό από την ΑΑΔΕ, ότι το 60% των Ελλήνων φορολογουμένων δηλώνει κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο και όλοι αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων και ελαφρύνσεων, είναι προκλητικό. Είναι σχεδόν αδύνατο το 60% των ελληνικών νοικοκυριών να ζει με μηνιαίο εισόδημα των 500-800 ευρώ! Κάτι σάπιο υπάρχει και μυρίζει.

Δεν ξέρω αν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα βγάλουν κάτι σημαντικό. Αλλά αυτό που, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε να κλείσει όλες τις διαρροές, θα ήταν η κατάργηση της φυσικής μορφής του χρήματος και η υποχρεωτική χρήση κάρτας, από τις τσίχλες μέχρι τον υδραυλικό, τον γιατρό, τον δικηγόρο, τον εργολάβο. Ολες δηλαδή οι συναλλαγές μέσω τραπεζικού συστήματος και αυτόματης ενημέρωσης της ΑΑΔΕ.

Δεν ξέρω αν είναι εφικτό ή ουτοπικό, αλλά σε διαφορετική περίπτωση για τα επόμενα πολλά χρόνια θα μιλάμε και θα μιλούν οι επόμενες γενιές για τη μάστιγα της φοροδιαφυγής.

Βασίλης Στεφανακίδης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια