Δεν ενοχλεί η χρωματική παραφωνία της Ροδόπης. Αυτό που ενοχλεί είναι πώς ζωγραφίστηκε. Δεν επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το τουρκικό προξενείο επί των κατοίκων του συγκεκριμένου νομού. Με μια συμπαγώς κατευθυνόμενη ψήφο πριμοδοτήθηκε ο Οζγκιούρ Φερχάτ ο οποίος πλειοψήφησε, με σημαντική διαφορά, του συνυποψηφίου του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου.
Κάτι που προκάλεσε αναταράξεις στην τοπική οργάνωση του κόμματος. Ενδεικτικά αναφέρω την καταγγελία που έκανε για την καθοδηγούμενη, από το τουρκικό προξενείο, ψήφο η επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Ελένη Λαφτσή.
Τι μπορεί να γίνει για να ανατραπεί στις επικείμενες εκλογές αυτή η εθνικά επιζήμια κατάσταση;
Η πιο απλή και ξεκάθαρη λύση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τη σειρά των υποψηφίων και ο Δ. Χαρίτου να καταλάβει την πρώτη θέση στη λίστα και ο εκλεκτός του προξενείου να τοποθετηθεί σε θέση μη εκλόγιμη. Θα είναι μια εθνικά υπεύθυνη στάση, που θα επικροτήσει και ένα όχι ευκαταφρόνητο κομμάτι της μουσουλμανικής μειονότητας.
Τι πιθανότητα υπάρχει να προκριθεί αυτή η λύση; Καμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε μας έχει συνηθίσει σε εθνικά υπεύθυνες θέσεις. Δε χρειάζεται να απαριθμήσω συγκεκριμένα περιστατικά, απλώς θα αναφερθώ πως στη «μάχη» στον Έβρο τάχθηκε με τους παράνομους εισβολείς και να υπενθυμίσω τη στάση του στα εξοπλιστικά προγράμματα της πατρίδας μας. Επιπροσθέτως, μια ακόμα έδρα στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να καταστήσει την αυτοδυναμία της ακόμα πιο ισχυρή, καθώς το όριο μεταξύ της αυτοδυναμίας και της ισχυρής αυτοδυναμίας μπορεί να είναι πολύ ρευστό.
Συνεπώς, αυτό που απομένει είναι να ανατραπεί ο συσχετισμός δυνάμεων στη Ροδόπη. Δηλαδή να ανατραπεί σε αυτή την τριεδρική περιφέρεια το 1-1-1, κατακτώντας η Νέα Δημοκρατία δύο έδρες. Είναι δυνατόν να γίνει αυτό;
Πολύ δύσκολα. Θα πρέπει να κάνει ένα άλμα στο ποσοστό της, κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως τοπικούς. Δηλαδή πώς θα ανακατανεμηθούν ψήφοι μειονοτικών υποψηφίων που δεν εκλέχθηκαν, πώς θα αντιδράσουν όσοι έβαλαν σταυρό στον Δ. Χαρίτου, αν η Νέα Δημοκρατία κινητοποιηθεί, ξεπερνώντας εσωκομματικές ίντριγκες.
Η κατευθυνόμενη ψήφος είναι τόσο συμπαγής; Υπάρχει η εκτίμηση πως ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 40% της μειονοτικής ψήφου δεν ακολουθεί τυφλά τη γραμμή του προξενείου, ενώ ο δεύτερος υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απέσπασε το 25-30% των ψήφων του από τη μειονότητα. Αυτό αποδεικνύει πως με δουλειά συστηματική σπάνε παραδοσιακά ταμπού.
Βέβαια, το εναπομείναν ποσοστό είναι σημαντικό και αποτελεί τον σκληρό πυρήνα της καθοδηγούμενης ψήφου. Οι αιτίες συγκρότησης αυτού του πυρήνα βρίσκονται μέσα στο χρόνο και δεν μπορούν να αρθούν με βραχυπρόθεσμες πολιτικές.
Σήμερα, αν κάτι μένει από την υπόθεση της Ροδόπης, είναι η καθυπόταξη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ του εθνικού συμφέροντος στο κομματικό, κάτι που όπως προανέφερα προκάλεσε και αντιδράσεις μεταξύ των τοπικών στελεχών του κόμματος. Το αν θα βαφτεί ο χάρτης μπλε και στη Ροδόπη, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, δεν αφορά την κομματική αντιπαράθεση, αλλά είναι πρωτίστως θέμα εθνικό.
Σάκης Μουμτζής
0 Σχόλια