Sponsor

ATHENS WEATHER

Γιατί οι Αμερικανοί δεν θέλουν την Ουκρανία στο NATO


Tου Παντελή Σαββίδη

Η είδηση των Financial Times λέει πως οι ΗΠΑ «μπλοκάρουν» την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στο διαδίκτυο υπάρχει αντίδραση και ερωτηματικά γι αυτό το μπλοκάρισμα.
Το θέμα της καταδικαστέας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετωπίσθηκε συναισθηματικά και βολονταριστικά. Σε επίπεδο κοινωνίας αυτό είναι κατανοητό. Σε επίπεδο κρατών η προσέγγιση είναι διαφορετική.

Οι ΗΠΑ έχουν την θεσμική μνήμη για το πως οικοδομήθηκε ο μεταπολεμικός κόσμος. Με πόση προσοχή και πόσες αγωνίες. Οι πολεμικές περιπέτειες δεν σταμάτησαν με το τέλος του Β!ΠΠ. Ακολούθησε ο πόλεμος της Κορέας, ο πόλεμος του Βιετνάμ και κυρίως, τα πυρηνικά όπλα.
Ο πολύς κόσμος αγνοεί την φιλοσοφία εξέλιξης στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και στην κατάληξη στο αμερικανικό δόγμα: ολοκληρωτικός πόλεμος.

Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, ίσως, να μην κατανοεί, επίσης, την συμφωνία που υπέγραψαν οι Αμερικανοί με τους Ρώσους να μην αναπτυχθούν πύραυλοι που θα αντιμετώπιζαν την ρίψη πυρηνικών.
Η φιλοσοφία ήταν η ισορροπία του τρόμου. Μένουμε εκτεθειμένοι στα πυρηνικά για να έχουμε συνείδηση ότι η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική. Και γι αυτό να τα εξορκίζουμε.

Η φιλοσοφία αυτή υπάρχει και σήμερα. Νομίζω απο αμερικανικά χείλη ακούστηκε πως μια πυρηνική δύναμη δεν χάνει πόλεμο. Και δεν τον χάνει διότι υπάρχει αυτό το ιστορικό υπόβαθρο στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Γι αυτό, η αμερικανική τακτική να ενθαρρύνει την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και η αποδοχή της απο την ουκρανική πλευρά ήταν ανεξήγητη. Ήταν βέβαιο πως η Ρωσία θα αντιδρούσε διότι και στη ρωσική θεσμική μνήμη κυριαρχούσε- και κυριαρχεί- η ανησυχία για την ασφάλειά της.

Αρκεί να σας υπενθυμίσω πως ο Στάλιν, δέχθηκε να παραδοθεί ολόκληρο το Βερολίνο στη Δύση με την προϋπόθεση να μην ενταχθεί η Δυτική Γερμανία στο ΝΑΤΟ αλλά ξεσηκώθηκαν για άλλους λόγους οι Ανατολικογερμανοί και η πρόταση δεν υλοποιήθηκε. Αργότερα ο Μπέρια ο οποίος μαζί με τον Μολότοφ και τον Μαλένκωφ διαδέχθηκαν τον Στάλιν έκαναν πιο προχωρημένη πρόταση. Να συνενωθεί η Γερμανία και να ενταχθεί στο δυτικό στρατόπεδο με την προϋπόθεση της μη ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Όταν υπάρχει τέτοιο παρελθόν, μόνο όσοι δεν το γνωρίζουν προσεγγίζουν βολονταριστικά την υπόθεση του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου θα περιλαμβάνει αυτόν τον όρο. Γι αυτό χάθηκαν άδικα- πολύ άδικα- τόσες ψυχές και καταστράφηκε μια χώρα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια