Sponsor

ATHENS WEATHER

Πώς θα σχεδιάσετε την ψηφιακή μετά θάνατον ζωή σας

Τι μπορείτε να κάνετε με λογαριασμούς σε Apple, Google και social media


Δύο πράγματα, λένε, ότι είναι σίγουρα στη ζωή: οι φόροι και ο θάνατος. Οι άνθρωποι συχνά κανονίζουν πού θα πάνε τα χρήματά τους, η ακίνητη περιουσία τους και διάφορα πολύτιμα υπάρχοντα όταν πεθάνουν. Τι γίνεται όμως με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που συγκεντρώνουμε κατά τη ζωή μας; Θα αφήσουμε πίσω μας δεκάδες ψηφιακά αρχεία, φωτογραφίες, κείμενα, λογαριασμούς στα social media. Αυτά τι θα απογίνουν;

Η πρόσβαση σε αυτά για τα πρόσωπα που μένουν πίσω είναι ίσως πολύτιμη στήριξη. Αλλά αν δεν έχετε φροντίσει να τους την παρέχετε μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να την αποκτήσουν.

Σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρεται το παράδειγμα της Νάνσι Γκούρλι, που έχασε τον επί 18 χρόνια σύντροφό της, Μπάρτον Σέλερς, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήταν και οι δύο μανιώδεις φωτογράφοι και είχαν χιλιάδες φωτογραφίες στον λογαριασμό του Μπάρτον στο iCloud.

Μετά τον θάνατό του, ο λογαριασμός του άρχισε να λαμβάνει email που έλεγαν ότι οι πληρωμές για το χώρο αποθήκευσης iCloud ήταν καθυστερημένες και προειδοποιούσαν ότι ο λογαριασμός του θα έκλεινε. Οι πιστωτικές του κάρτες είχαν κλειδωθεί μετά θάνατον, οπότε οι αυτόματες πληρωμές δεν πραγματοποιούνταν. Όταν προσπάθησε να συνδεθεί από τον υπολογιστή της με έναν αποθηκευμένο κωδικό πρόσβασης, δεν λειτούργησε: ο Σέλερς, ο οποίος είχε άνοια, προφανώς άλλαξε τον κωδικό πρόσβασης του Apple ID και δεν της το είπε.

Η 78χρονη Νάνσι στράφηκε σε έναν ειδικό, που κατάφερε να μπει στις ρυθμίσεις του iPad και να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης.

Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι κληρονόμοι σας δεν θα χάσουν την πρόσβαση σε φωτογραφίες, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα σημαντικά ψηφιακά στοιχεία, κάνοντας τα εξής:

Ορίστε μια επαφή για τους κωδικούς πρόσβασής σας. Δεν αρκεί να διατηρείτε μια λίστα με κωδικούς πρόσβασης λογαριασμού, γιατί μπορεί να ξεχάσετε να την ενημερώσετε. Η Wall Street Journal συγκέντρωσε τι ισχύει στις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές και πλατφόρμες.

Apple

Μπορείτε να ορίσετε μία επαφή – κληρονόμο από τις ρυθμίσεις στο iPhone, το iPad, το Mac στην κατηγορία Password & Security. Με τον τρόπο αυτό όταν φύγετε από τη ζωή ο άνθρωπος αυτός θα έχει πρόσβαση σε φωτογραφίες, μηνύματα, σημειώσεις, αρχεία, εφαρμογές και backup στις συσκευές σας, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει το Apple ID. Δεν θα έχει πρόσβαση σε ταινίες, μουσική ή βιβλία που έχετε αγοράσει ή αποθηκευμένα δεδομένα στο iCloud Keychain, όπως πληροφορίες πληρωμών και κωδικούς.

Google
Μπορείτε να αποφασίσετε τι θα γίνει με τον λογαριασμό σας στην Google, αφότου θα μείνει για κάποιον καιρό ανενεργός.  Πηγαίνετε στο myaccount.google.com, επιλέγετε Data & Personalization και στη συνέχεια το Make a plan for your account. Από εκεί, θα κατευθυνθείτε σε εργαλείο διαχείρισης ανενεργού λογαριασμού, στο οποίο θα μπορείτε να ορίσετε επαφές και να επιλέξετε σε ποια δεδομένα – email, φωτογραφίες, κείμενα – θα έχουν πρόσβαση.

Facebook – Instagram
Επιτρέπει να ορίσετε επαφές, που θα διαχειρίζονται τον λογαριασμό σας, που θα έχει μετατραπεί σε λογαριασμό «εις μνήμην». Θα βρείτε τη σχετική επιλογή στο Settings & Privacy.

Οι επαφές που θα ορίσετε θα μπορούν να κάνουν download ένα αντίγραφο από τα όσα έχετε μοιραστεί στο Facebook, να ενημερώσουν τη φωτογραφία προφίλ και εξωφύλλου ή και να ζητήσουν τη διαγραφή του λογαριασμού. Δεν μπορούν να κάνουν log in στον λογαριασμό σας, να διαβάσουν τα μηνύματά σας, να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν φίλους.

LinkedIn – Twitter
Οι πλατφόρμες αυτές δεν προσφέρουν κάποιον τρόπο να ορίσετε επαφές που θα τις διαχειριστούν μετά τον θάνατό σας. Αλλά τα αγαπημένα πρόσωπα που μένουν πίσω, μπορούν να ζητήσουν το κλείσιμο του λογαριασμού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια