Sponsor

ATHENS WEATHER

Νέο σλόγκαν, υψηλοί στόχοι και αδυναμίες ΣΥΡΙΖΑ


Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Εμφαση στις ομιλίες του όπου θα παρουσιάσει τα μέτρα-προτεραιότητες αν βγει πρωθυπουργός - Προσπάθεια να κωδικοποιηθούν σε προτάσεις τα σημεία σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ - Το Κυβερνητικό Πρόγραμμα ακόμη δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας - Γκρίνια για τα 100 κενά στους υποψήφιους βουλευτές.

Μια φράση που αρέσει στον Τσίπρα και πιθανότατα εκτός από τις ιδιωτικές του συνομιλίες εφεξής θα τη χρησιμοποιεί και στις δημόσιες ομιλίες του είναι η εξής: «Εσπειρε δράκους και φύτρωσαν ψείρες». Με αυτήν αναφέρεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς. «Και δεν το λέω εγώ, το λένε όλοι. Ακόμη και οι υπουργοί του το ομολογούν», υποστηρίζει.

Η γνώμη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «ο Μητσοτάκης έβαλε ψηλά τον πήχη και πέρασε από κάτω». Και ως παραδείγματα αναφέρει τα Τέμπη, τις υποκλοπές, τους Πάτσηδες, την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, το προβληματικό ΕΣΥ, τους «ημέτερους», τις απευθείας αναθέσεις και σειρά άλλων θεμάτων που, κατά τον Τσίπρα, είναι οι «ψείρες» που φύτρωσαν αντί για τους «δράκους» της ευημερίας, της ασφάλειας και της ισονομίας που είχε σπείρει με τις υποσχέσεις του το 2019 ο Μητσοτάκης για να κερδίσει τις εκλογές.

Η επισήμανση των αποτυχιών της κυβέρνησης είναι το ένα σκέλος της αντεπίθεσης του Τσίπρα στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Το άλλο είναι το Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Πριν από μερικές ημέρες έγινε το τελικό «χτένισμα» στο κείμενο των 200 και πλέον σελίδων, που συνέταξε ομάδα υπό τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, όμως μαζί με αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα και ένα μικρό, οκτώ σελίδων κείμενο, στο οποίο θα αναφέρονται βραχύλογα και με εύληπτο τρόπο οι αιχμές, τα μέτρα που θα είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας, της γεωργίας, της ασφάλειας, της εργασίας, στα καυτά θέματα που αφορούν την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Εκ παραλλήλου γίνεται προσπάθεια ώστε να κωδικοποιηθούν σε προτάσεις τα σημεία σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη λεγόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση», εφόσον φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και η εκλογική αριθμητική ευνοεί τον σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ενα κοινό Πρόγραμμα δέκα θέσεων για τη φορολογία, τους μισθούς, την εργασία, την κοινωνική κατοικία, το ΕΣΥ, τα δικαιώματα, τους θεσμούς, το κοινωνικό κράτος, την ακομμάτιστη διοίκηση κ.ά., κάτι που πλέον το αναφέρουν στις δηλώσεις τους και ο Νίκος Ανδρουλάκης και σχεδόν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όταν ερωτώνται για τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε συμμαχική κυβέρνηση.

Θεματικές συγκεντρώσεις

Προτού δοθούν στη δημοσιότητα τα δύο προγραμματικά κείμενα, το αναλυτικό και το περιληπτικό, θα παρουσιάσει κάποια κομμάτια του ο Αλέξης Τσίπρας σε θεματικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη θα γίνει στο εκθεσιακό κέντρο του Δήμου Περιστερίου και θα αφορά τις προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς.

Εκτός του Τσίπρα θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι φορέων και η εκδήλωση θα είναι διαλογική. Στην πορεία προς τις εκλογές θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις περιοδείες και τις δημόσιες συγκεντρώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ολόκληρη την επικράτεια. Η αρχή έγινε με την Καλαμάτα, ενώ μέχρι την Τετάρτη που μεταβαίνει στον Βόλο θα περπατήσει σε γειτονιές και συνοικίες της Αττικής.

Σε όλες τις ομιλίες του ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός των άλλων εξαγγελιών του, θα υπόσχεται σίγουρα τέσσερα πράγματα: μείωση τιμών, αύξηση μισθών, ρύθμιση χρεών και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, αφού αυτά είναι που απασχολούν την πλειοψηφία των πολιτών, όπως το καταδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις. Η καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας ενδιαφέρουν τους πολίτες και όχι ποιος έβλαψε ή βλάπτει περισσότερο τη χώρα ή ποιος θα βγει πρώτος στις εκλογές και με τι ποσοστό διαφοράς από τον δεύτερο.

Η μείωση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας για το τι θα τους ξημερώσει απασχολεί πρωτίστως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και όχι αν θα είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, ή αν θα κυβερνήσουν αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με τον Ανδρουλάκη, τον Βελόπουλο, τον Βαρουφάκη ή όποιο άλλο συνεργατικό σχήμα ήθελε προκύψει μετά τις εκλογές.
Εκ παραλλήλου και μέχρι να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος (8 ή 9 Απριλίου) ο Αλέξης θα έχει συναντήσεις με προσωπικότητες, κάποιες εκ των οποίων θα περιληφθούν και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβανομένου και του Επικρατείας.

Ειδικά για το Επικρατείας η πρόθεση του Τσίπρα είναι σε αυτό να μην περιλαμβάνονται κομματικά στελέχη, με εξαίρεση ίσως τον γραμματέα της Νεολαίας, και να είναι επτά γυναίκες και επτά άνδρες συν βεβαίως το άτομο που θα εκλεγεί από την Ομογένεια και το οποίο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι ο ογκολόγος καθηγητής στο Χάρβαρντ Οθων Ηλιόπουλος. Τα περίπου 100 κενά που υπάρχουν στα υπόλοιπα ψηφοδέλτια θα καλυφθούν στάγδην, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα.

Κάποια -για λόγους εντυπώσεων και φυσικά έμμεσης πριμοδότησης- θα τα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση, κάποια η Πολιτική Γραμματεία και όσα λίγα απομείνουν θα συμπληρωθούν μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου. Ενδεχομένως, θα μείνουν ανοιχτές και κάποιες θέσεις μήπως μετά την 24η Απριλίου που θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν επισήμως οι εκλογές, προκύψει κάποια ελκυστική (δεξιάς, κεντρώας ή αριστερής προέλευσης) υποψηφιότητα.

Πιέσεις από υποψήφιους βουλευτές

Πάντως, η ανάγκη να δοθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων των υποψήφιων βουλευτών καθίσταται επιτακτικότερη, αφού μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών (21 Μαΐου) οι πιέσεις από τους ενδιαφερόμενους πολιτευτές έχουν ενταθεί, και είναι λογικό, καθώς οι περίπου 100 υποψήφιοι που απομένουν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί και τρέχουν για τον σταυρό προτίμησης.

Πρόγραμμα, ψηφοδέλτια, περιοδείες Τσίπρα είναι οι τρεις προτεραιότητες των επομένων ημερών για την Κουμουνδούρου. Σε αυτές θα πρέπει να προσθέσουμε και τη «λασπομαχία» για θέματα της επικαιρότητας, όπως ο φράχτης στον Εβρο του Παπαδημούλη, η φορολόγηση των μερισμάτων του Δραγασάκη και η βίλα Ραγκούση στην Πάρο. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί και τα τρία αυτά θέματα περιθωριακά, αφού οι ενστάσεις για τον φράχτη αφορούν την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της παράνομης και παράτυπης μετανάστευσης και όχι στην ύπαρξή του.

Αλλωστε, όπως λένε, δεν γκρέμισαν τον φράχτη όταν έγιναν κυβέρνηση. Για το ύψος αφενός του φόρου στα μερίσματα και αφετέρου του αφορολόγητου στις γονικές παροχές λένε ότι δεν αφορά ούτε καν τη μεσαία τάξη, αφού στα μεν μερίσματα ο φόρος θα είναι μετά τις 50.000 ευρώ, στις δε γονικές παροχές είναι ελάχιστοι, πλην των πολύ πλούσιων, που διαθέτουν για παράδειγμα ακίνητη περιουσία 3.200.000 - τόσο αντιστοιχεί σε μια τετραμελή οικογένεια.

«Αν δεν γίνει φορολογική ανακατανομή, πώς μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά;» αναρωτιούνται συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Οσο για την υπόθεση Ραγκούση, θεωρούν ότι ξαναβγήκε στην επιφάνεια ως αντίβαρο στην υπόθεση Παπαθανάση.

Σημειώνουμε ότι τα τρία αυτά θέματα προστίθενται στον... επαναπατρισμό Πολάκη και είναι λογικό να προκαλούν ζημιά, έστω και μικρή, στο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στους «μεσοχωρίτες», πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που τα θέματα της διαφάνειας, της φορολογίας και του πατριωτισμού τα έχουν ψηλά στις πολιτικές και εκλογικές τους προτεραιότητες.

Η μεγαλύτερη όμως ζημιά είναι ότι δίνουν -και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο- την ευκαιρία στην κυβέρνηση, μέσω της επικοινωνιακής και μιντιακής υπεροπλίας που διαθέτει, να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας και όχι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που ροκανίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών και στην άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες και την ενέργεια που έχει γονατίσει τις μικρομεσαίες, αλλά και μεγαλύτερες, επιχειρήσεις.

Θέματα τα οποία ενδιαφέρουν πραγματικά τον κόσμο και τα οποία σε συνδυασμό με τις υποκλοπές και το δυστύχημα των Τεμπών έχουν ρίξει 3-4 μονάδες το ποσοστό της Ν.Δ., έχουν μειώσει σημαντικά τη διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ενώ για πρώτη φορά η αισιοδοξία -σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα- έχει επισκεφθεί την αξιωματική αντιπολίτευση.

Βεβαίως, θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο κύμα των δημοσκοπήσεων για να δουν αν και πόση ζημιά υπήρξε. Προσώρας, αυτό που εισπράττουν από τις έρευνες της κοινής γνώμης οι ψηφοφόροι είναι ότι η Ν.Δ. συνεχίζει να προηγείται και με τη διαφορά, μετά τα Τέμπη, να βαίνει μειούμενη. Για ορισμένες εταιρείες η διαφορά είναι στις 4-5 μονάδες, για άλλες στις 3-4, ενώ κάποιες τη περιορίζουν στο όριο του στατιστικού λάθους, στις 2-3 μονάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τα αποτελέσματα και μάλιστα ορισμένοι από την ηγεσία του, προεξάρχοντος του Τσίπρα, διατείνονται ότι και τα δύο κόμματα βρίσκονται στην περιοχή του 30% και όλα δείχνουν ότι οι εκλογές θα είναι «σκληρό ντέρμπι», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ υποεκτιμάται στις δημοσκοπήσεις και έχει μεγαλύτερη διείσδυση στη νεολαία και τους αναποφάσιστους, ενώ η αποχή, ειδικά στις πρώτες εκλογές, θα πλήξει περισσότερο το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ.

Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ακόμη και οι φιλικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν να δίνουν το προβάδισμα στη Ν.Δ., τον Μητσοτάκη να προηγείται σε δημοτικότητα και την παράσταση νίκης να είναι υπέρ της Ν.Δ. Ακόμη και οι τρεις τελευταίες (MRB, Metron, Marc) με μικρές διαφορές αυτό δείχνουν.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα

Ενα δεύτερο στοιχείο προβληματισμού της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει καθηλωμένο στην περιοχή του 10%, ενώ ανεβαίνουν τα δύο αριστερά κόμματα (ΚΚΕ και ΜέΡΑ25), που αρνούνται να συμπράξουν με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, η στρατηγική των κυβερνητικών συνεργασιών μπορεί στη γνώμη των ψηφοφόρων να κερδίζει έδαφος έναντι της αυτοδυναμίας, όμως η αριθμητική, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, δεν ευνοεί τον σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι δεύτερες εκλογές, εάν δεν συμβεί κάτι δραματικό που να αλλάξει τα δεδομένα, είναι σχεδόν αναπόφευκτες.

Ο Τσίπρας το γνωρίζει και γι’ αυτό, παρά τα όσα αισιόδοξα προφητεύει για το κόμμα του και την «προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα», ο στόχος του είναι να πάρει τουλάχιστον το ποσοστό που πήρε στις προηγούμενες εκλογές (31,5%) ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση του στο κυβερνητικό παιχνίδι και ευρύτερα στον δημόσιο βίο και να επιρρίψει τις ευθύνες στους άλλους για τη μη επίτευξη κυβερνητικής λύσης.

Εξυπακούεται πως εάν αυτό συμβεί, στις δεύτερες εκλογές, όπου θα έχουμε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και το δίλημμα θα είναι «δεξιά ή αριστερά;» και αν «η χώρα θα συνεχίσει με τον Μητσοτάκη ή θα πάμε σε πολιτική αλλαγή», ο Τσίπρας θα «ρουφήξει» σημαντικά ποσοστά από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ειδικά αν το άθροισμα των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων υπερτερεί κατά πολύ των συντηρητικών, για να λάβει αυτός το μπόνους των εδρών και σε συνεργασία αποκλειστικά με το ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση...

Νίκος Φελέκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια