Sponsor

ATHENS WEATHER

Ανάλυση: Το δίλημμα για σταθερότητα ή ακυβερνησία, ο θετικός απολογισμός και όσα «ξέχασε» στο διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους πολίτες και ποια διλήμματα έθεσε για τις κρίσιμες εκλογες της 21ης Μαίου


Το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαίου, ουσιαστικά έθεσε και τα θέματα για τα οποία θα συγκρουστούν τα κόμματα τον επόμενο μήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο τραπέζι αφενός τα όσα έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την προηγούμενη τετραετία, και αφετέρου τους στόχους της επόμενης περιόδου διακυβέρνησης εφόσον ο λαός τους δώσει ισχυρή εντολή.

Η επιμονή στην πολιτική σταθερότητα ώστε να μην υπάρξουν περιπέτειες και στην οικονομία ήταν ένα μήνυμα του πρωθυπουργού στους πολίτες να δώσουν την αυτοδυναμία στη ΝΔ. Και δείχνει να επιμένει ο Κ. Μητσοτάκης στον στόχο αυτό.

«Ο εθνικός αυτός στόχος (επενδυτική βαθμίδα), σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Γι’ αυτό και συνιστά θέμα εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της».

Οι καθαρές λύσεις για τον κ. Μητσοτάκη ασφαλώς συνιστούν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και αυτό το διακύβευμα για το κόμμα του θέλησε να το περάσει στους πολίτες.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ζήτησε από τους ψηφοφόρους να αντιληφθούν τη σημασία των στιγμών, την κρισιμότητα της περιόδου, βάζοντας το δίλημμα «σταθερότητα ή ακυβερνησία και περιπέτειες».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο».

Τα τρία σημεία

Από το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη μπορεί κανείς να διακρίνει τρία σημεία:

Το πρώτο είναι η επιμονή του στην οικονομία. Στις επιτυχίες της κυβέρνησής του τα προηγούμενα 4 χρόνια, αλλά και σε όσα θέλει να κάνει σε μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Μίλησε για τους φόρους που μειώθηκαν, για τον ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για τις 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, για τη στήριξη της κοινωνίας στην ενεργειακή κρίση, αλλά και στην πανδημία.

Αλλά μίλησε και για τις 12 φορές που αναβαθμίστηκε η οικονομία ώστε να βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Η επίκληση της σταθερότητας της οικονομίας ήταν άλλωστε και ο λόγος για την προκήρυξη των εκλογών.

Μιλώντας για τις δεσμεύεις που υλοποίησε στην οικονομία θέλησε να οδηγήσει τους ψηφοφόρους στις αναγκαίες συγκρίσεις με την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθούν περαιτέρω οι μισθοί και να ενισχυθεί περισσότερο η δημόσια υγεία. Είναι και οι στόχοι που έθεσε, αν και δεν έκανε αυτοκριτική για τους λόγους που δεν υπήρξε αυτή η ενίσχυση του ΕΣΥ ή για τους χαμηλούς μισθούς σε συνδυασμό με την υψηλή ακρίβεια. 

Το δεύτερο θέμα που έθεσε προς τον ελληνικό λαό είναι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και οι σχέσεις με «τον απρόβλεπτο γείτονα» την Τουρκία. Ο Κ. Μητσοτάκης παίζει δηλαδή και το ισχυρό χαρτί του (όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις), τα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική. Βάζει ένα δίλημμα δηλαδή προς τους πολίτες: «Ψηφίστε ΝΔ για να είναι θωρακισμένη η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία και όχι ΣΥΡΙΖΑ για να μη μπούμε σε περιπέτειες».

Είναι άλλωστε μια συνέχεια της συζήτησης που γίνεται για τον φράχτη στο Εβρο και τη θωράκιση των συνόρων που η ΝΔ «ανεβάζει» στην πολιτική ατζέντα ώστε να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το τρίτο σημείο είναι αυτά που… δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν απάντησε ουσιαστικά στην ατζέντα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αυτές. Δηλαδή στα θεσμικά θέματα, στα ζητήματα Δημοκρατίας, στο «Δικαιοσύνη παντού» που ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί ως προεκλογικό σύνθημα. Ασφαλώς σε ένα διάγγελμα για προκήρυξη εκλογών δεν θα μπορούσε να αναφερθεί εκτενώς και σε άλλα θέματα πέραν αυτών που συμφέρουν τη ΝΔ, ωστόσο, υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες» οι οποίες θα πρέπει να ξεκαθαριστούν στην προεκλογική περίοδο.

Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και το γεγονός ότι κυρίως οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές είναι αποτέλεσμα και των σοβαρών ζητημάτων δημοκρατίας που έχουν τεθεί, όπως η υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα σκάνδαλα διαφθοράς, ο ανεπαρκής κρατικός μηχανισμός, όπως αυτός φάνηκε ξεκάθαρα με την τραγωδία των Τεμπών. Μια τραγωδία για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε ούτε λέξη, κάτι που χρεώνεται αρνητικά στον ίδιο.

Τέλος, θέλησε να δείξει διαφορετικός από τον ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε θα χρησιμοποιήσει… λάσπη και άδεια συνθήματα. Επαιξε δηλαδή το χαρτί της θεσμικότητας και της σοβαρότητας θέλοντας και πάλι να «αναγκάσει» τους ψηφοφόρους να κάνουν συγκρίσεις.

Συμπερασματικά, ο πρωθυπουργός έπαιξε με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όλους αυτούς τους μήνες. Τα σημεία που δείχνει να υπερτερεί η ΝΔ, δηλαδή στην οικονομία, στα εθνικά θέματα, στη διαχείριση των κρίσεων χωρίς να κάνει αναφορές στα αρνητικά αυτής της κυβέρνησης.

Ολο το διάγγελμα

«Μόλις παρέδωσα στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εισηγούμαι και επισήμως τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου. Με την ουσιαστική ολοκλήρωση, δηλαδή, της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας, όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί και όπως πράγματι συμβαίνει.

Γνωρίζετε καλά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που πέρασε και ξεπέρασε αυτά τα χρόνια η πατρίδα μας: πρώτα, τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο. Μετά, την παγκόσμια πανδημία. Αργότερα, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια. Και, καθημερινά, τις εθνικές προκλήσεις ενός απρόβλεπτου γείτονα όπως η Τουρκία.

Απέναντι σε όλα αυτά, η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες. Και όχι μόνο. Γιατί με μία συνετή διαχείριση η πολιτεία στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μειώνοντας, ταυτόχρονα, 50 φόρους και εισφορές. Αυξάνοντας, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, τις συντάξεις. Και ανεβάζοντας τον βασικό μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και η εθνική μας οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές, ωστε η χώρα να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εξέλιξη που, με τη σειρά της, θα σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας.

Ο εθνικός αυτός στόχος, σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Γι’ αυτό και συνιστά θέμα εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των στιγμών, καθώς η χώρα μας από ουραγός είναι, ήδη, πρωταγωνιστής στην Ευρώπη. Παρουσιάζει δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στην ήπειρο. Καταγράφοντας, παράλληλα, συνεχή ρεκόρ σε επενδύσεις, εξαγωγές αλλά και έσοδα από τον τουρισμό της. 

Η κοινωνία μας πληρώνει χαμηλότερους φόρους και ΕΝΦΙΑ. Η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει καταργηθεί. Όπως, ουσιαστικά, δωρεάν έγιναν και οι Γονικές Παροχές. Οι πιο αδύναμοι ενισχύονται. Και, μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα, η πολιτεία υψώνει διαρκώς αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια. Με άλλα λόγια η Ελλάδα απαντά στις διεθνείς προκλήσεις και κατακτά τις εθνικές διεκδικήσεις.

Σε 4 χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έγιναν πολλά. Όμως, μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Ξέρω ότι, παρά τα θετικά βήματα, οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί. Η δημόσια υγεία έχει ακόμη πληγές να γιατρευτούν. Το κράτος μας πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό. Οι νέοι μας πρέπει να βρουν μεγαλύτερη φροντίδα. Αυτές, ακριβώς, θα είναι οι προτεραιότητές μας στη νέα μας θητεία.

Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εδραιωθεί ως γεωστρατηγική και ενεργειακή δύναμη. Θωρακίζοντας τα σύνορά της από το μεταναστευτικό αλλά και από κάθε άλλον κίνδυνο. Και δυναμώνοντας τη φωνή της, που πλέον ακούγεται παντού: στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Πιστέψτε με, γνωρίζω καλά τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες που είχαμε σε αυτό το πεδίο.

Τα παραπάνω αποκτούν ξεχωριστή σημασία σ’ έναν αβέβαιο και ασταθή πλανήτη. Μπορεί τα δύσκολα να φαίνονται πίσω μας, όμως σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο.

Συμπολίτες μου,

Μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου με αφορμή τη σημερινή θεσμική διαδικασία. Με την ειλικρίνεια που σας μιλώ εδώ και 4 χρόνια. Και με ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έμεινα πιστός στο καθήκον μου. Δίχως να κρύβομαι πίσω από τις άσχημες στιγμές, που πρέπει να γίνονται όλο και λιγότερες. Και επιμένοντας στις καλές, που οφείλουμε να τις κάνουμε περισσότερες».

Βασίλης Σ. Κανέλλης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια