Σφίγγει ο κλοιός για πειρατές του streaming

Στη μάχη νέες τεχνολογίες – Τι αναφέρουν στην «Κ» στελέχη φορέων κατά του παράνομου οπτικοακουστικού περιεχομένου


Δύσκολα κάποιος δεν θα εντόπιζε στον περίγυρό του άτομο που να μη διαθέτει πρόσβαση σε παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 900.000 οι συνδρομητές που έχουν παράνομα πρόσβαση στο υλικό των πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης, τη στιγμή που οι νόμιμοι χρήστες αγγίζουν το 1,2 εκατ. Περίπου δηλαδή τέσσερις στους δέκα χρήστες διαθέτουν παράνομη συνδρομή με μέσο μηνιαίο κόστος 15 ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα των πειρατών ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ.

Λόγω της δραστηριότητας αυτής, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το Δημόσιο χάνει ετησίως περίπου 35 εκατ. ευρώ, η βιωσιμότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης λόγω και της επαναφοράς της φορολόγησης των ελληνικών παρόχων περιεχομένου (οver-the-top) απειλείται, ενώ υπολογίζεται ότι, πανευρωπαϊκά, χάνονται 18.000 θέσεις εργασίας στον οπτικοακουστικό τομέα. Τίθενται όμως σε κίνδυνο και οι καταναλωτές αυτού του είδους του περιεχομένου. Κι αυτό διότι, κατά πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο κύκλωμα της Πάτρας που εξάρθρωσε η Αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2022, οι δράστες πωλούν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών σε άλλες εγκληματικές ομάδες. Δεν είναι τυχαίο που οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν ως συγκοινωνούν δοχείο με το οργανωμένο έγκλημα της μαστροπείας και της διακίνησης ναρκωτικών την πειρατεία οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Τα δεδομένα αυτά για την παράνομη μετάδοση παραγωγών της συνδρομητικής τηλεόρασης ανέλυσαν, σε πρόσφατη ημερίδα στην Αθήνα, οι επικεφαλής της Συμμαχίας ενάντια στην Οπτικοακουστική Πειρατεία και στελέχη των ελληνικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που επενδύουν στη δημιουργία οπτικοακουστικού περιεχομένου (Audiovisual Anti-Piracy Alliance – AAPA). Με τις επιχειρήσεις των ελληνικών αρχών για την εξάρθρωση των πειρατών του streaming να συνεχίζονται, η AAPA, που έχει στενή συνεργασία με την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία (Europol) και τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust), ζητεί τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια