Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πριν από λίγες μέρες, καταδίκασε την κυβέρνηση της Σουηδίας και ματαίωσε μια σύνοδο στις Βρυξέλλες όπου θα γινόταν προσπάθεια η Τουρκία να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο λόγος που καταδίκασε την κυβέρνηση της Σουηδίας είναι επειδή η τελευταία έδωσε άδεια να λάβει χώρα μια πολιτική εκδήλωση ακροδεξιών όπου κάηκε επιδεικτικά το Κοράνι.
O Δανοσουηδός ακροδεξιός Ράσμους Παλουντάν έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου μπροστά από ένα τζαμί και την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη και μετά μετέβη στην Κοπεγχάγη όπου επανέλαβε την πράξη του.
Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε στον Τύπο πως είναι αποφασισμένος να επαναλαμβάνει την ίδια τελετουργική πράξη κάθε εβδομάδα στις δύο χώρες μπροστά στις πρεσβείες της Τουρκίας και της Ρωσίας μέχρι η Τουρκία να άρει τις επιφυλάξεις για την είσοδο των δυο σκανδιναβικών χωρών στη Δυτική Συμμαχία.
Ο Ράσμους Παλουντάν είναι ιδρυτής ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος που δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή αλλά η συγκυρία που έλαβε χώρα η παραπάνω πράξη ακτιβισμού, της έδωσε μεγάλη δημοσιότητα και βρήκε μιμητές σε πολλές δυτικές χώρες.
Τούτο καταδεικνύει τη μεταστροφή της κοινής γνώμης πολλών δυτικών χωρών έναντι της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και σε χώρες που η κοινή γνώμη παραδοσιακά έτρεφε φιλικά αισθήματα προς την Τουρκία, η στάση της γείτονος σε πολλά εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα έχει αρχίσει να προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις.
Ακραίες ενέργειες, όπως το κάψιμο ενός θρησκευτικού βιβλίου από ριζοσπαστικές σέχτες, αρχίζουν να αποκτούν ανοχή και επιδοκιμασία από ευρύτερες κατηγορίες της κοινής γνώμης και αυτό επηρεάζει τη στάση των άλλων μεγάλων κομμάτων που διαμορφώνουν τη στάση των χωρών τους.
Η στάση της κοινής γνώμης σε πολλές χώρες της Δύσης αρχίζει να γίνεται εχθρική προς την Τουρκία του Ερντογάν και αυτό θα αρχίσει να ασκεί πίεση στις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα εναντίον της.
Η πεποίθηση που έχει διαμορφωθεί είναι πως οι κυβερνήσεις της Δύσης, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, περιμένουν το αποτέλεσμα των προσεχών τουρκικών εκλογών προκειμένου να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις.
Ελπίζουν πώς μια ήττα του καθεστώτος Ερντογάν και νίκη των κεμαλιστών θα επαναφέρει την Τουρκία την οποία θεωρούν σημαντική, στους κόλπους της Δύσης και του ΝΑΤΟ σε μια σχέση ανάλογη με αυτή που υπήρχε το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.
Αν το καθεστώς Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές, η Τουρκία και οι τροχιές θα συνεχίζουν να κινούνται σε πορεία σύγκρουσης και όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά.
Στη Δύση υποψιάζονται πως η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο δυτικής τεχνολογίας προς τη Ρωσία λόγω της τεράστιας αύξησης των εισαγωγών τεχνολογικού εξοπλισμού από τη γείτονα, χωρίς να παρατηρείται η αντίστοιχη αύξηση οικονομικών δραστηριοτήτων...
Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως όσες φορές κατά το παρελθόν οι χώρες της Δύσης βρέθηκαν σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία ή την προκάτοχό της Οθωμανική Αυτοκρατορία, αυτό είχε άμεσες συνέπειες στην Ελλάδα, οι οποίες τις περισσότερες φορές ήταν θετικές...
0 Σχόλια