Sponsor

ATHENS WEATHER

Υπόγεια κέντρα ελέγχου διαστημικής δραστηριότητας στην Ανταρκτική θα κατασκευάσει η Κίνα

Θα λειτουργούν ως κέντρο ελέγχου των διαστημικών δορυφόρων της χώρας που παρατηρούν τους ωκεανούς της Γης


Με απρόσκοπτο ρυθμό συνεχίζει η Κίνα την προσπάθεια της να καταστεί κυρίαρχη διαστημική δύναμη. Ο ασιατικός γίγαντας είχε παραμείνει για δεκαετίες ανενεργός όσον αφορά την συμμετοχή στη διαστημική βιομηχανία αλλά και τη διαστημική τεχνολογία γενικότερα. Όμως στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα το Πεκίνο αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα η Κίνα όχι απλά να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στον διαστημικό τομέα αλλά να αποκτήσει κυρίαρχο αν όχι ηγετικό ρόλο.

Μέσα σε λίγα χρόνια η Κίνα ξεδίπλωσε ένα τεράστιο διαστημικό πρόγραμμα ολοκληρώνοντας σε χρόνους ρεκόρ εγχειρήματα που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι χρειάζονται πολλά χρόνια για να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν όπως επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα, αποστολές ρομποτικών εξερευνητών σε άλλους κόσμους, κατασκευή τεραστίων διαστάσεων επίγειων τηλεσκοπίων και πάνω από όλα με τη δημιουργία ενός επανδρωμένου διαστημικού σταθμού ο οποίος έγινε πραγματικότητα λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση ότι θα κατασκευαστεί προκαλώντας έκπληξη και θαυμασμό στην παγκόσμια κοινότητα.

Η κρατική κινεζική εταιρεία China Aerospace Science and Technology Corporation που αναλαμβάνει τα περισσότερα διαστημικά έργα της Κίνας έκανε γνωστό ότι θα κατασκευάσει στην Ανταρκτική δύο υπόγειους σταθμούς οι οποίοι θα λειτουργούν υποστηρικτικά στον στόλο των οκτώ διαστημικών δορυφόρων της Κίνας που πραγματοποιούν διαφόρων ειδών παρατηρήσεις των ωκεανών και συλλέγουν ανάμεσα στα άλλα δεδομένα που βοηθούν τόσο στην έγκαιρη πρόβλεψη ακραίων φαινόμενων που μπορεί να πλήξουν παράκτιες περιοχές καθώς και στην ανάπτυξη προγραμμάτων θαλάσσιας οικονομίας.

Μια ακόμη ιδιαίτερα σημαντική γεωπολιτικά για την Κίνα δυνατότητα που θα έχουν αυτοί οι σταθμοί είναι ότι θα μπορούν όπως φαίνεται να παρακολουθούν συνεχώς τη θέση χιλιάδων διαστημικών δορυφόρων και άλλων αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια