Sponsor

ATHENS WEATHER

Οι καιροί είναι χαλεποί….


Του Κώστα Στούπα 

Ὅστις δὲν προσέχει, παραπατεῖ, ὅστις ὑπερηφανεύεται, προσκρούει. Οἱ καιροὶ εἶναι χαλεποί. Τὸ ἀνωφερὲς ἔχει κατάβασιν, καὶ ἡ πτῆσις ἔχει πτῶσιν.
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Φαντάζομαι οι περισσότεροι έχετε ακούσει το ανέκδοτο όπου ο κυβερνήτης ενός αμερικάνικου αεροπλανοφόρου στέλνει σήμα στον υπεύθυνο βάρδιας ενός ισπανικού φάρου που βρίσκεται σε ένα βράχο στη μέση του ωκεανού να μετακινηθεί από την πορεία του, γιατί, με βάση τους κανόνες ναυσιπλοΐας, τα μεγαλύτερα σκάφη έχουν προτεραιότητα...

Το ανέκδοτο αυτό θυμάμαι κάθε φορά που διαβάζω τις προβλέψεις περί επικείμενης οριστικής τιθάσευσης του πληθωρισμού και ταχείας επανόδου στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων και της ευημερίας με δανεικά...

Οι αισιόδοξες προβλέψεις μου θυμίζουν τον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου που πιστεύει πως το στίγμα που βρίσκεται μπροστά στην πορεία είναι κάποιο αλιευτικό που με μια μανούβρα κόστους μερικών δολαρίου θα μετακινηθεί και θα του απελευθερώσει τον δρόμο.

Τα προβλήματα είναι περισσότερο περίπλοκα. Αρκεί να διαβάσει κάποιος δυο ρεπορτάζ του Capital.gr τις τελευταίες μέρες για να το αντιληφθεί.

Το πρώτο αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού.

"Προτάσεις για αυξήσεις από το 5,5% έως μέχρι και το 15,5% πέφτουν στο τραπέζι της κυβέρνησης σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως μερίδα των μικρομεσαίων, μέσω των αρμόδιων φορέων τους που εμπλέκονται στη διαβούλευση για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε λιγότερο από 2 μήνες από σήμερα, θα προτείνει αύξηση 8% -10%.

Αυτό σημαίνει κατώτατο μισθό (μικτό) μεταξύ 770 - 784 ευρώ. Την ίδια ώρα, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρόταση του για αύξηση 15,5%, η οποία σημαίνει κατώτατο μισθό (μικτό) στο ύψος των 826 ευρώ…."

Το άλλο προκύπτει από μια συνέντευξη του επιχειρηματία Αντώνη Σταύρου: "Σε πάγιο πρόβλημα που ζητά επίλυση εξελίσσεται για τον κλάδο της εστίασης η έλλειψη προσωπικού για τις διαφορετικές θέσεις που συγκροτούν τον λειτουργικό κόσμο μίας επιχείρησης του κλάδου. Αυτό ανέφερε και ο επικεφαλής του ομίλου Καστελόριζο, Αντώνης Σταύρου σε πρόσφατη παρουσίαση του νέου του εστιατορίου και 15ου του ομίλου, με την ονομασία Mezze, στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολεί η επιχείρηση αυτή τη στιγμή, είναι 500 άτομα. "Έχουμε τεράστιο πρόβλημα, καθότι δεν βρίσκουμε προσωπικό ακόμα και για τη λάντζα των καταστημάτων μας. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο καθαρός μισθός ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ"."

Η αναφορά του επιχειρηματία της εστίασης δεν αποτελεί εξαίρεση στη γενικότερη κατάσταση. Στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ πριν από λίγες μέρες μου έλεγε πως η ανεύρεση προσωπικού έχει αναδειχτεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Προκειμένου να λύσει το πρόβλημα η αλυσίδα μελετάει το ενδεχόμενο να φέρει εργαζόμενους από το Πακιστάν ή την Αίγυπτο για να καλύψει τις ανάγκες.

Αυτό που τους απασχολεί είναι οι αντιδράσεις του καταναλωτικού κοινού στο ενδεχόμενο να τους εξυπηρετούν μετανάστες στα κρεοπωλεία, τα αλλαντικά και τα τυριά...

Στις κατασκευές και τις αγροτικές εργασίες επίσης υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού οι οποίες υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Το παράδοξο λοιπόν είναι πως οι επιχειρήσεις, όπως αυτή του κ. Σταύρου δεν βρίσκουν εργαζόμενους προσφέροντας μισθούς κοντά στα 1.000 ευρώ, όταν ο κατώτατος θα αυξηθεί λίγο πάνω από τα 800 ευρώ.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά τις περισσότερες ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται τόσο στη δημογραφική γήρανση των δυτικών κοινωνιών όσο και τις επιδοματικές πολιτικές που δημιουργούν κίνητρα εργασιακής  "νωθρότητας"...

Οι εξελίξεις αυτές κατατείνουν στην εκτίμηση πως είναι θέμα χρόνου οι πληθωριστικές πιέσεις από τις μισθολογικές αυξήσεις να ξεπεράσουν αυτές από την ενέργεια και τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες, οι πληθωριστικές πιέσεις από τις μισθολογικές αυξήσεις είναι δομικές και έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια