Sponsor

ATHENS WEATHER

Γιγάντιος «εξωκομήτης» θα χτυπήσει την… πόρτα του Ήλιου

Ο διαστημικός βράχος που προέρχεται από άλλο αστρικό σύστημα έχει διάμετρο έξι χλμ.


Οι επιστήμονες παρακολουθούν ένα τεράστιο κομήτη που τέθηκε πρόσφατα σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και θα κάνει σήμερα τελευταία μέρα του Ιανουαρίου το πιο κοντινό του πέρασμα από το μητρικό μας άστρο σε απόσταση τρεις φορές πιο κοντινή από αυτή που βρίσκεται ο Ερμής που είναι ο κοντινότερος στον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

Αστροφυσικοί του Ναυτικού Ερευνητικού Εργαστηρίου στην Ουάσινγκτον παρακολουθούν τον κομήτη που έχει την κωδική ονομασία 96P/Machholz 1. Ο κομήτης που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 έχει διάμετρο 6 χλμ. κάτι που σημαίνει ότι αν έπεφτε ποτέ στη Γη θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστη αν όχι και πλανητικού επιπέδου καταστροφή στην ανθρωπότητα αλλά και ευρύτερα στη ζωή στη Γη.


Μια εικόνα του κομήτη 96P/Machholz 1 που κατέγραψε το διαστημικό παρατηρητήριο STEREO

Οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στον κομήτη δείχνουν ότι πιθανότατα προέρχεται από κάποιο άλλο αστρικό σύστημα του γαλαξία μας. Οι ειδικοί εικάζουν ότι στο σύστημα αυτό υπάρχουν πλανήτες η βαρυτική αλληλεπίδραση των οποίων με τον κομήτη τον εκτόξευσαν κυριολεκτικά έξω από το σύστημα και μετά την περιπλάνηση του στο Διάστημα έφθασε κάποια στιγμή στο ηλιακό μας σύστημα στο οποίο εισήλθε και κινείται μέσα σε αυτό σε μια απροσδιόριστη ακόμη τροχιά.


Οι ουρές του παγωμένου κομήτη αποτελούνται κυρίως από αέριο που δημιουργείται από την εξάτμιση που προκαλείται σε αυτόν καθώς θερμαίνεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο κομήτης παρακολουθείται από διαστημικά παρατηρητήρια και τηλεσκόπια και η… βουτιά που θα κάνει προς τον Ηλιο είναι πιθανό να αποκαλύψει κάποια από τα μυστικά του. «Ο 96P είναι ένας πολύ ασυνήθιστος κομήτης, τόσο σε σύνθεση όσο και σε συμπεριφορά, επομένως ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς τι μπορεί να δούμε. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να εξάγουμε σημαντικά επιστημονικά δεδομένα από αυτόν και να τα μοιραστούμε με όλους όσο πιο σύντομα μπορούμε» αναφέρει ο Καρλ Μπάταμς, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια