Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αντιπολίτευση έχει εργαλειοποιήσει πλήρως την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, προσδοκώντας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Στα σημεία δε που ενέπλεξε στην υπόθεση κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ζητώντας τους να παραιτηθούν, υπερέβη κάθε σημείο υπευθυνότητας και μάλλον ζημιώθηκε πολιτικά, παρά κέρδισε.
Οι απώλειες που υπόκειται η κυβέρνηση από την υπόθεση μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, εμφανίζονται ελεγχόμενες.
Τούτο όμως φαίνεται οφείλεται περισσότερο στη συγκυρία και όχι στην πεποίθηση της κοινής γνώμης πως δεν φέρει ευθύνες...
Η συγκυρία που διανύουμε χαρακτηρίζεται κυρίως από μια κατάσταση διεθνούς οικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης και υψηλής αβεβαιότητας. Στην ίδια περίοδο η Τουρκία εμφανίζεται ιδιαίτερα απειλητική και οι κυβερνητικοί χειρισμοί στον Έβρο, τη Ν.Α. Μεσόγειο, την ανακήρυξη ΑΟΖ στα δυτικά, τα εξοπλιστικά προγράμματα και οι συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ βρίσκουν μεγάλη αποδοχή στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης.
Επιπλέον, η κυβέρνηση απέναντι έχει τον κ. Τσίπρα που έχει δοκιμαστεί στην περίοδο 2015-19 και αποδοκιμάστηκε στις τελευταίες εκλογές. Η αντιπολίτευση δεν κερδίζει από την φθορά της κυβέρνησης, λόγω του ισχυρού "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" μετώπου που συνεχίζει να υπάρχει στην κοινωνία.
Ο κ. Ανδρουλάκης επίσης μετά την αρχική εντυπωσιακή εκκίνηση φαίνεται να έχει "καθίσει"...
Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε να αντιμετωπίσει μια Κεντροαριστερά με κάποια πρόσωπα στην ηγεσία τα οποία θα μπορούσαν να αποσπάσουν ψηφοφόρους από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, θα σημείωνε απώλειες οι οποίες θα μπορούσαν ήδη να είχαν ανατρέψει την εικόνα του πολιτικού σκηνικού που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις.
Αν υπάρχουν παρακολουθήσεις και είναι νόμιμες κάποιος θα πρέπει να υπερασπίσει το δικαίωμα των υπηρεσιών ασφαλείας και της δικαιοσύνης να παρακολουθούν όποιον και όποτε θεωρούν πως συντρέχουν οι λόγοι κατά τον νόμο...
Αν υπάρχουν παρακολουθήσεις και είναι παράνομες κάποιος θα πρέπει να τιμωρηθεί γι’ αυτό.
Αν δεν υπάρχουν καθόλου παρακολουθήσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να το αποδείξουν.
Αν οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν διαβρωθεί από κομματικά και ιδιωτικά συμφέροντα σε τέτοιο βαθμό που πωλούν εκδουλεύσεις αριστερά και δεξιά, η κυβέρνηση πρωτίστως είναι αυτή που φέρει ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάζουν.
Αν συμβαίνει αυτό, που είναι και το πιθανότερο, οι υπηρεσίες αυτές χρειάζονται ανασύσταση εκ του μηδενός. Διανύουμε μια ευαίσθητη συγκυρία από άποψη γεωπολιτικής ρευστότητας τόσο στην περιοχή που βρίσκεται η χώρα όσο και διεθνώς και το εθνικό συμφέρον απαιτεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, υψηλή αποτελεσματικότητα και όχι νοοτροπίες δημοσιοϋπαλληλικές, διαφθοράς και παρασιτισμού.
Η άποψη της στήλης διαφωνεί με αυτούς που κατηγορούν την ανεξάρτητη αρχή για τον ζήλο που επιδεικνύει. Μια ανεξάρτητη αρχή οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες απέναντι στις αυθαιρεσίες της εξουσίας. Τούτο σημαίνει πως πρέπει διαρκώς να ελέγχει την εξουσία και να συγκρούεται μαζί της όταν χρειάζεται. Το ίδιο ισχύει και για τη δικαιοσύνη.
Την περασμένη δεκαετία όταν τα κόμματα και οι πολιτικές ηγεσίες δίσταζαν να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού, μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας, περί το 40% όπως φάνηκε στο δημοψήφισμα, υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Οι συγκεντρώσεις του κινήματος "Μένουμε Ευρώπη" δεν είχαν κομματική καθοδήγηση και ήταν αυθόρμητες και έβαλαν τη βάση του μετώπου εναντίον του λαϊκισμού και του αριστεροδεξιού συνονθυλεύματος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...
Η μερίδα αυτή της κοινωνίας, που έγινε πλειοψηφική μετά το στραπάτσο των "λαϊκιστών" το 2015, όταν υποστηρίζει να μένουμε στην Ευρώπη, δεν εννοεί με θεσμούς και διαδικασίες …Ουγκάντας.
Ευρώπη, δεν σημαίνει μόνο ΕΣΠΑ και χαμηλότοκα δάνεια. Σημαίνει αποτελεσματική δικαιοσύνη και αποτελεσματικές ανεξάρτητες αρχές…
Κυριάκο, πήρες το μήνυμα;
0 Σχόλια