Sponsor

ATHENS WEATHER

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της ζώνης αποσταθεροποίησης…


Του Κώστα Στούπα

Η οριοθέτηση του αναδυόμενου ψυχρού πολέμου μεταξύ Δύσης και Ανατολής φαίνεται πως έχει ξεκινήσει να διεισδύει και στο εσωτερικό των φίλιων και σύμμαχων χωρών. Τούτο γιατί ενώ μέχρι πρόσφατα οι κυρώσεις αφορούσαν κυρίως χώρες που αντιστρατεύονταν τις επιλογές της Δύσης, εσχάτως αρχίζουν να αφορούν και πρόσωπα…

Χαρακτηριστική είναι πριν λίγες μέρες η παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και να απαιτούν να λογοδοτήσουν διεφθαρμένοι παράγοντες στην Αλβανία…

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς και να ζητούν να λογοδοτήσουν διεφθαρμένοι παράγοντες.

Γιατί; Επειδή θέλουμε να δούμε την Αλβανία - φίλη και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ - να γίνεται ισχυρότερη και πλουσιότερη. Η διαφθορά υπονομεύει τα θεμέλια της εθνικής ασφάλειας της χώρας, περιορίζει και στρεβλώνει τις επενδύσεις και υπονομεύει τη δημοκρατία", συμπλήρωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα..

Ο Σάλι Μπερίσα δεν είναι ο μόνος πρώην πρωθυπουργός στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή που διεκδικείται ως ζώνη επιρροής της Ρωσίας. Ο άλλος είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Γκρουέφσκι.

Φυσικά, οι παραπάνω δεν είναι οι μοναδικοί διεφθαρμένοι πολιτικοί σε χώρες της ζώνης επιρροής της Δύσης, αλλά η αποδυνάμωσή τους στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις έχει τη σημασία της…

Κάτι που δεν τυγχάνει της δέουσας σημασίας στην εγχώρια επικαιρότητα είναι οι σφοδρότητα της αντιπαράθεσης στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία έχουν τέτοια ένταση που τις μέρες που ελάμβανε χώρα στα Τίρανα η σύνοδος κορυφής της ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, έξω από τον χώρο της συνόδου υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης  που ζητούσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Επικεφαλής της συγκέντρωσης ήταν ο Σάλι Μπερίσα, ο οποίος μάλιστα φέρεται να γρονθοκοπήθηκε από μετέχοντες…

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την ένταση που υποδαυλίζει στο Κόσοβο η υποκινούμενη από τη Ρωσία, Σερβία συμπληρώνουν το παζλ της ευρύτερης εικόνας που θα έπρεπε να  έχουμε υπόψη. 

Ο νυν πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ενώ έκανε κάποιες προσβλητικές για την Ελλάδα δηλώσεις για τον τρόπο που εισήλθε στην Ευρωζώνη, στη συνέχεια ενώπιον του πρωθυπουργού  τις πήρε πίσω…

Το ζητούμενο για την Ελλάδα, όσο η κατάσταση παραμένει σταθερή στη γείτονα είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μέσω παραπομπής των διαφορών στη Χάγη και η αποδυνάμωση της τουρκικής επιρροής εκεί.

Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ ενδεχομένως καταδεικνύουν και την εκτίμησή τους πως οι εσωτερικές εξελίξεις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εγκυμονούν κινδύνους αποσταθεροποίησης…

Η μεταφορά του πεδίου αναμέτρησης Ανατολής - Δύσης από την ανατολική και νότια Ουκρανία, στα δυτικά βαλκάνια μέσω του Κοσσόβου, εγκυμονεί κινδύνους αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία και την εύφλεκτη ούτως ή άλλως ΝΑ. Μεσόγειο…

Για τη Ρωσία και τη Τουρκία, μια δεύτερη εστία αναμέτρησης  στην περιοχή μετά την Ουκρανία, θα αποτελούσε ευνοϊκή εξέλιξη, αφού θα έσφιγγε περαιτέρω τη μέγγενη των πιέσεων στην Ευρώπη…

Δυστυχώς, η περίοδος που έχουν εισέλθει οδηγεί όλο και περισσότερο στην κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων παρά την αποκλιμάκωση.

Αυτό που είναι ακόμη χειρότερο είναι πως αν υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο,  η Ελλάδα θα βρεθεί στο κέντρο μιας ζώνης από τη Λιβύη, τη Συρία, την Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια που τελεί υπό αποσταθεροποίηση…

Ρωσία και Τουρκία είναι οι πρωταγωνιστές της αποσταθεροποίησης σε όλες τις εστίες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια